-

AKSARAY'DA 2018 YILI AHİLİK HAFTASI KUTLANDI

Ahilik Haftası Aksaray´da düzenlenen etkinliklerle kutlandı.15 Temmuz Milli İrade Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başlayan programa, Vali Aykut Pekmez, Ak Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Ak Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, Aksaray Ticaret Odası Başkanı Cüneyt Göktaş, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar...

AKSARAY'DA 2018 YILI AHİLİK HAFTASI KUTLANDI
18 Eylül 2018 - 15:17
15 Temmuz Milli İrade Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başlayan programa,  Vali Aykut Pekmez, Ak Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Ak Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, Aksaray Ticaret Odası Başkanı Cüneyt Göktaş, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Vali Aykut Pekmez burada yaptığı konuşmasında, ahiliğin ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi olduğunu söyledi.

Ahiliğin kardeşlik, beraberlik gibi değerleri özünde topladığını ifade eden Vali Pekmez; “Ahilik prensipleri, yüzyıllar boyunca hem esnaf ve sanatkârlarımız için hem de Anadolu insanı için şaşmaz bir ölçü ve kılavuz olmuştur. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek hayatında dürüstlük güvenilirlik, herkesin hak ve hukukuna saygı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmak ahiliğin en önemli kurallarıdır. Günümüz sosyal ve ticari hayatını düzenleyen mesleki örgütlenmeler, tüketici hakları, ürün ve hizmet standartları, çıraklık-ustalık gibi uygulamalar Ahilik kültüründen izler taşımaktadır.” dedi.

 

Milletvekili Cengiz Aydoğdu konuşmasında Ahiliğin kardeşlik olduğunu ifade ederek “ Osmanlıda Selçukluda ve diğer önceki Türk devletlerinde ekonominin birinci asıl amacı içeride yaşayanların ihtiyacını karşılamaktı. Bunun için Ahilik çok önemli. Bu ihtiyacı karşılarken hiçbir zümrenin diğerinden daha fazla zenginleşmesine farklılaşmasına müsaade edilmeyecekti. Kimse çok kazanmayacak ve kimse zarar etmeyecekti. Zarar eden varsa ona yardım edilecekti. Bu Avrupa’nın tam tersi kapitalizmde firmalar vardır bizde ise çarşılar vardır. Bir söz vardır Ahiler çok iyi bilir. “Nur çarşıya yağar firmaya değil. Alış veriş mübarek bir iştir oraya nur yağar ama firmaya yağmaz çarşıya herkese yağar. Dolayısıyla buradaki ilkeler bizim medeniyetimizin özüdür. Ne kadar büyük ve muhteşem bir geçmişimiz var. Öğrenmeye gücümüz yetmiyor. Hâlbuki onu diriltip devam etmeliyiz. Ahilik kardeşlik demektir. Kardeşlik haftamız hepimize kutlu olsun”dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise yaptığı konuşmasında; Ahilik teşkilatının Selçuklu ve Osmanlı medeniyetimizin kuruluşundaki en önemli yapı taşlarından bir tanesi olduğunu söyledi.

Başkan Yazgı, “Ahilik teşkilatı hem medeniyetimizin kuruluşunda önemli bir yapı taşı olan hem de günümüzde de onu anmakla onu hatırlamak da bir kere daha esnaflığı nasıl olması gerektiği hayatımızda ve yaşantımızda onların işlerini ve onların düsturları nasıl oluşturmamız gerektiğini bizlere bir kere daha hatırlatmaktadır.”dedi.

Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan ise esnaf sanatkârların ekonomik ve toplumsal hayattaki önemine dikkat çekerek esnafların vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Halk Oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen spor, şiir ve

Kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

 

Aksaray´da çeşitli meslek dallarında örnek gösterilen meslek erbaplarına ve yılın ahisi seçilen Çapan Özkanlı’nın yerine vekâlet eden oğlu Murat Özkanlı’ya şet kuşatılıp ahi cübbesi giydirildi.

Bu arada Vali Aykut Pekmez, milletvekili Cengiz Aydoğdu ve belediye başkanı Haluk Şahin Yazgı’yada temsili şet kuşatılıp ahi cübbesi giydirildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum