-

AKSARAY'DA 2019 YILINDA İSTİHDAMDA % 58,2'LİK ARTIŞ SAĞLANDI

Aksaray İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Ocak ayı 1. olağan toplantısı Aksaray Valisi Ali Mantı başkanlığında gerçekleşti.

AKSARAY'DA 2019 YILINDA İSTİHDAMDA % 58,2'LİK ARTIŞ SAĞLANDI
18 Ocak 2020 - 15:06
Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Hıfsı Peker, TSO Başkanı Cüneyt Göktaş, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ile İl istihdam kurulu üyeleri katıldı.

           

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Mahmut Akkuş’un 2019 yılında yapılan çalışmalar hakkında sunum yaparak kurul üyeleri bilgilendirdiği toplantıda; 2019 yılı istihdam rakamları ile “Burası Aksaray, Burada İş Var” Milli İstihdam Seferberliği çalışmaları değerlendirildi.

 

Vali Ali Mantı yaptığı açıklamada “İlimizde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ kapsamında kurum ve kuruluşlarımızın iş birlikteliği içerisinde başarılı çalışmalar gerçekleşiyor. Temennimiz istihdamda ön sıralarda yer alan ilimizin bu başarılı pozisyonunu devam ettirmesidir.” dedi.

 

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut Akkuş yaptığı sunumunda 2019 yılı istihdam dolu bir yıl olarak oldukça başarılı geçtiğini söyledi.

Akkuş; 2019 yılı itibariyle işsizlik rakamları değerlendirildiğinde bölgenin işsizlikte Türkiye ortalamasının altında olup; Aksaray’ında işsizliğin ortalamasını düşüren öncü illerden olduğunu vurguladı.

            2019 yılı işe yerleştirme rakamları incelendiğinde 2018 yılın 12 ayına oranla, 2019 yılında kadın istihdamında %38,4 ’lük bir artış, erkek istihdamında ise %66,6’lık artışın olduğunu ifade eden Akkuş; “Genel olarak işe yerleştirme rakamlarında %58,2’lik bir artış gerçekleşmiştir. Böylelikle nüfusa oranla genel işe yerleştirmede ilimiz Türkiye 4.sü olmuştur.” dedi.

 

-12 Aylık dönemde 7.136 kişi işe yerleşti



 

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başlatmış olduğu Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla işverenlerin teşviklerden önemli oranda yararlanarak istihdam gerçekleştirdiklerini belirten Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Akkuş açıklamasında: “İŞKUR olarak 12 aylık dönem içerisinde 4.321 işyeri ziyaret edilerek teşviklerimiz anlatılmıştır. Bu kapsamda bilhassa 18 başlıktaki teşviklerimiz imalat sektöründen, farklı sektörlere kadar yoğun ilgi görülmüştür. İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 1.238 kişi farklı sektörlerde istihdam edilirken, yine İŞKUR aracılığı ile 12 aylık dönemde 7.136 kişi işe yerleştirilmiştir. Böylelikle işe yerleştirme ve işbaşı eğitim programları kapsamında toplamda 8.374 kişi işe yerleştirilmiştir.” dedi.

 

-144 Engelli ve eski hükümlüye 5,5 milyon TL hibe desteği sağlandı



 

Dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan engelli ve eski hükümlülere yönelik 2019 toplamda 144 projenin başarılı bulunduğunu kaydeden Akkuş; 144 engelli ve eski hükümlünün kendi iş yerlerini kurduklarını ifade etti.

İŞKUR tarafından KOSGEB ve çeşitli kurum ve kuruluşların iş birlikteliğinde düzenlenen girişimcilik eğitimlerinde yer alan Engelli vatandaşların %88’i başarılı bulunarak 50.000 TL’ye kadar hibe desteğinden yararlanarak kendi işlerinin patronu olduklarını belirtti.

Ayrıca aktif işgücü programlarından İşbaşı Eğitim Programı, Meslek Edindirme Kursları, İlave İstihdam Teşvikinden Gençlere 18 Aylık Sigorta Prim Desteği, 6111 Sayılı Genç Ve Kadınların İstihdamına Yönelik Teşvikler ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK öncülüğünde İŞKUR tarafından gençlere yönelik destek ve programlar genç istihdamında başarı kazanılmasında temel parametreler olmuştur. Böylece Yüksek Öğrenim mezunu işe yerleştirmede ilimiz Türkiye 17. si genç işe yerleştirmede ise Türkiye 3.sü olmuştur.

Toplantıda kurul üyeleri gündemde yer alan maddeleri görüşürken istihdamın arttırılması çalışmaları ile ilgili görüşlerini aktardılar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum