-

AKSARAY'DA ÜRETİM, İSTİHDAM VE ÜRETİME SAĞLANAN DESTEKLER DEĞERLENDİRİLDİ

Aksaray’ın yatırım, üretim, istihdam ve yatırım ve üretime sağlanan desteklerle ilgili bilgilerin verildiği ‘Aksaray’ın Ekonomik Durumu’ toplantısı Vali Aykut Pekmez Başkanlığında düzenlenen toplantıda değerlendirildi.

AKSARAY'DA ÜRETİM, İSTİHDAM VE ÜRETİME SAĞLANAN DESTEKLER DEĞERLENDİRİLDİ
04 Ekim 2018 - 08:56
Sağlık İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Refik Tezcan, Aksaray OSB Müdürü Ayhan Ermiş ile Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Mahmut Akkuş sunum yaparak bilgi verdi.

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Refik Tezcan, Organize Sanayi Bölgesi dışındaki imalat sektörü yatırımları ve istihdam durumu hakkında bilgi verdi. Aksaray’da kurulan 62 enerji santralleri ile 60 Megavvat kapasite ile güneş enerjisinden elektrik üretildiğini aktaran Tezcan, 80,73 Megavat kapasiteli 83 projenin ise değerlendirilme aşamasında bulunduğunu söyledi. Tezcan; Gübre Fermente ve Biyogaz Üretimi Tesisiile Elektrik Motoru üretimi yapacak toplam iki önemli yatırım için kamu yararı kararı verildiğini proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Tezcan yerli üretimin teşvik edilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında kamu ihalelerinde yerli üretim belgesi sunan firmalara verilerek destekleneceği bu ihalelerdeki fiyat farkının yüzde 15 olarak sabitlendiğini belirtti.

 

Toplantıda daha sonra OSB Müdürü Ayhan Ermiş yatırım ve istihdam ile ilgili sunum yaparak bölgenin son durumu hakkında bilgi verdi.

Ermiş 3. Genişleme alanı ile bölgedeki toplam parsel sayısının 565’e ulaştığını 314 yatırımcıya 318 parsel tahsisini gerçekleştirildiğini toplamdada 209 fabrikanın üretime geçtiğini söyledi. OSB’deki 17 farklı sektörde üretim yapıldığına dikkat çeken Ermiş istihdam sayısının ise 12 bin 100 kişiye ulaştığını ifade etti. Aksaray’ın 5. Teşvik Bölgesinde yer aldığını kaydeden Ermiş Aksaray OSB’de 6. Teşvik avantajlarının devam ettiğini belirttiği sunumunda; “Yatırımcılarımız KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım yeri Tahsisi gibi avantajlardan yararlanmaktadır.’ diye konuştu.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut Akkuş ise yaptığı sunumunda; 2018 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle 2.182 erkek 790 kadın olmak üzere toplam 2.972 kişinin işe yerleştirildiğini söyledi.

Aksaray’ın, Türkiye’de özel sektör işe yerleştirmesi kapsamında;Kadın İşe yerleştirmede Türkiye 5. Cisi, Genç işe yerleştirmede Türkiye 6. Cısı, Engeli işe yerleştirmede Türkiye 4. cüsüYükseköğrenim mezunu işe yerleştirmede Türkiye 9. cusu olarak yer aldığını belirten Akkuş; yine Toplum Yararına Programı kapsamında 2018 yılı içerisinde 450’si temizlik 147’si güvenlik olmak üzere, toplamda 597 kişi Milli Eğitim ve İşkur arasında imzalanan protokol kapsamında okullarda 9 ay süreyle istihdam edileceğini söyledi.

Akkuş; işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları, meslek edindirme ve istihdam garantili meslek kursları ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Vali Aykut Pekmez; yatırım, istihdam ve üretimin daha da arttırılmasına yönelik çalışmaların yoğunlaşarak devam edeceğini bu süreçte ilgili kurumların işbirliği içerisinde koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum