-

AKSARAY'DA YAPILAN KAZIDA İKİ AYRI SARAY VE YERLEŞİM YERLERİ BULUNDU

Höyükte iki ayrı saray kalıntısı ve saray çevresinde yerleşim yerlerinin bulunduğunu belirten Öztan, kazılarda bulunan mühürler, süs, avcılık, günlük yaşamda kullanılan eşyalar ve savunma ve saldırı amaçlı yapılan silahlarla ilgili buluntu örneklerini göstererek; 2018 yılı programı kapsamında kazı çalışmalarının sürdüğünü söyledi...

AKSARAY'DA YAPILAN KAZIDA İKİ AYRI SARAY VE YERLEŞİM YERLERİ BULUNDU
10 Ağustos 2018 - 07:55
Binlerce yıl önce Aksaray’da yaşamış medeniyetlerin izleri Acemhöyük’te ortaya çıkarılıyor...

Erken Tunç çağı M.Ö 2280 yılına tarihlenen Aksaray’ın en önemli kazı alanlarından birisi olan Acemhöyük;üzerinde bir çok medeniyetin izlerini taşıyor.

Aksaray Valisi Aykut Pekmez eşi Yeşim Pekmez Hanımefendi ile birlikte Acemhöyük kazı alanını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Kazı başkanı Prof.Dr. Aliye Öztan, Aksaray Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Müze Müdürü Yusuf Altın Belde Belediye Başkanı Adnan Bayraktar tarafından karşılanan Vali Pekmez 1962 yılında başlatılan kazılarla ilgili Prof.Dr. Aliye Öztan’dan bilgi aldı.

Höyükte iki ayrı saray kalıntısı ve saray çevresinde yerleşim yerlerinin bulunduğunu belirten Öztan, kazılarda bulunan mühürler, süs, avcılık, günlük yaşamda kullanılan eşyalar ve savunma ve saldırı amaçlı yapılan silahlarla ilgili buluntu örneklerini göstererek; 2018 yılı programı kapsamında kazı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Kazı alanında Anadolu’da örneğine rastlanmayan Suriye tarzı sütun ve çevresinde devam eden çalışmalar hakkında açıklamada bulunan Öztan; daha önceki yıllarda ortaya çıkarılan buluntularla ilgili Vali Pekmez’e bilgi verdi. Bölgenin Asur Ticaret Kolonileri dönemindeki önemini belirten Öztan; ortaya çıkarılan çok sayıda eserin Aksaray Müzesinde sergilendiğini söyledi.

Kazı alanları ve sarayların bulunduğu bölümler hakkında Vali Pekmez ile eşi Yeşim Pekmez Hanımefendiye bilgi veren Öztan; saray yapısındaki mimari özelliklerin çok önemli olduğunu söyledi.

Sarayların yapısının binlerce yıl önce deprem bölgesinde olmasından dolayı depreme dayanıklı olarak inşa edildiğinin temel kalıntılarından anlaşıldığını ifade eden Öztan; Acemhöyük’ünOrta Anadolu’nun önemli kazı alanları arasında bulunduğunu kaydetti.

Vali Aykut Pekmez; Aksaray’ın sahip olduğu tarih ve turizm değerlerinin ortaya çıkarılmasının çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Binlerce yıl önce yaşayan medeniyetlerin izlerinin incelenmesi, onların gerek günlük yaşam gerek sosyal ve kültürel yapılarının bilinmesi ve ortaya çıkarılmasının turizm açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Vali Pekmez; “Aksaray’ın bu değerlerinin tanıtılması ve turizmin hizmetine sunulması noktasında kazılar devam ediyor.Kazılarda Aksaray’da yaşamış eski medeniyetlerin izlerigünyüzüneçıkarılıyor”dedi.

Prof.Dr. Aliye Öztan’a teşekkür eden Vali Pekmez ve eşi Yeşim Pekmez Hanımefendi Öztan’a çalışmalarında kolaylıklar dilediler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum