-

AKSARAY İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN 1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ FARKINDALIK TANITIMI YAPILDI

Aksaray İl Sağlık Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Birimi tarafından; 1 Aralık Dünya Aids Günü ile ilgili Aksaray Park Site AVM’de stant açarak vatandaşlara bilgilendirmeler yapıldı.

AKSARAY İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN 1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ FARKINDALIK TANITIMI YAPILDI
03 Aralık 2018 - 14:05
Aksaray İl Sağlık Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Birimi tarafından; 1 Aralık Dünya Aids Günü ile ilgili Aksaray Park Site AVM’de stant açıldı.

Aksaray Park Site AVM’de stant açılarak vatandaşlara bilgilendirmeler yapılıp, broşürler dağıtıldı ve farkındalığı arttırmak amacı ile; HASDAK Dağcılık Kulübü yürüyüş düzenlendi.

Bu yıl dünya AİDS gününün teması “durumunu bil” olarak açıklandı. UNAIDS, Birleşmiş Milletler’in HIV/AIDS konusunda uzmanlaşmış organı, dünyada 9,4 milyondan fazla insanın HIV durumunu bilmediğini tahmin ediyor. Bunun temelde iki nedeni var: ilki anonim ve ücretsiz test hizmeti veren laboratuvarlara erişimin kısıtlı olması ya da olmaması; ikincisi testin pozitif çıkacağı korkusuyla test yaptırmaktan kaçınmak. Bunlara, Türkiye gibi ülkelerde toplumsal cinsiyet örüntülerinden temellenen  “bana bir şey olmaz” algısı/yanılsaması da eklenebilir.

Oysa Türkiye’de bir şeyler oluyor. Dünya genelinde düşme trendi gözlenmesine rağmen Türkiye, yeni vakaların “en hızlı arttığı” ülkelerden biri. Ülkede son on yılda HIV vakalarında %465 artış kaydedildi. Üstelik yeni tanı alanların %49’u, 25-49 yaş aralığındaki genç insanlar.

Bu veriler, bize HIV enfeksiyonunun yakın gelecekte de önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam edeceğini gösteriyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum