AHİ EVRAN KÜLLİYESİ MÜZESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞTAY TOPLANTISI YAPILDI

ABONE OL

Cumhuriyet tarihinin ilk Külliyesi olan ve Kırşehir Belediyesi tarafından yapılan Ahi Evran Külliyesi Müzesinin oluşturulmasına katkıda bulunmak üzere bir Çalıştay düzenlendi. Gerçekleştirilen çalıştay bilim insanları, Külliye mimarisini, Mimarlar odası temsilcilerini ve Ahilik İle ilgili araştırma ve çalışma yapanları bir araya getirdi.

Reklam
Reklam

Çalıştayda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci Ahilik müzesi ile ilgili bir toplantı yapalım, tartışalım ve çıkacak sonuca göre  hızlı bir şekilde bahar ayı ile birlikte amacımız inşaatının da başlaması. Bizi en çok zorlayan şey bir muadilinin olmaması yani bir arkeoloji müzesi yapsak bir örneği var gidip gezebiliriz. Bir kent müzesi yapsak gidip gezebiliriz. Konu Ahi Evran olunca bunun uygulanmış bir örneği yok. Elimizde materyalimizde yok ama bir felsefe var , bir ahilik var  bunu en şekilde anlatacak müzeyi de inşallah hayata geçirmek en büyük arzumuz.Külliyenin en önemli bir parçasıdır.Ahiliğin geçmişini anlatacağız. Ahiliği anlatacak. Yanındaki zanaatkarlar çarşısı da yaşayan Ahiliği anlatacak. Çok önemsediğimiz bir konu. İlk Çalıştay’ biraz geniş kapsamlıydı. O çalıştaydan da güzel bir sonuçlar çıktı. Bu çalıştayı da amacımız daha kapsamlı olsun sonuç odaklı gidelim. Ahililik ile ilgili kaynak olarak çalışmaları olan arkadaşlarımız var. Yıllardır ahilikle ilgili eserler yazmış ve araştırmış kişiler.

Çalıştay  Prof. Dr. Mikail Bayram, Kültür Eski Bakanı Avukat Gökhan Maraş, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi, Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Kurt, Ahi Evran Külliye projesini yapan mimarlar, tanzim ve teşhir projesini yapan ekip, Belediye Başkan Yardımcıları ve Belediye Birim Müdürlerinden oluşan bir ekip katıldı . Ayrıca, teşhir için Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Eski Genel Müdürü Mehmet Akif Işık ve Sanat Tarihçi Prof. Dr. Hakkı Acun katılarak  görüşleri alındı.