KIZILAY VE AFAD'DANMUSUL'A 108TIR'LIK İNSANİYARDIM MALZEMESİ

ABONE OL

Musul'daki acil ihtiyaçların karşılanması için 'Mazlumların Umudu Türkiye' sloganıyla AFAD ve Kızılay tarafından hazırlanan insani yardım malzemelerini taşıyan 108 TIR, Gaziantep'ten Musul'a hareket etti.

Reklam
Reklam

Kızılay ve AFAD, acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla Musul’a 108 TIR’dan oluşan insani yardım malzemesi gönderiyor.  Yardım TIR’ları düzenlenen törenle Gaziantep’ten Musul’a yola çıktı. Törene Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, AFAD Başkanı Halis Bilden, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ve Gaziantep protokolü katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye’nin ABD’den sonra en çok insani yardım yapan ülke olduğunu söyledi. Bu coğrafyada soydaşlarımız olduğunu belirten Kaynak, “AFAD’ın 21 ülkede 6 buçuk milyar yardımı olmuştur. Biz bütün bunları insani sebeplerle yapıyoruz. Musul’da şu ana kadar 6 ay içerisinde 256 bin kişi evini terk etmiştir. Nisan’dan bu yana Irak’ın içine geçmiştir. Musul'da operasyonlardan bu yana 54 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştır” dedi.

15-16 bin kişinin ihtiyacı karşılanacak

İnsani yardım TIR'larından 78’inin AFAD, 30’unun ise Kızılay tarafından oluşturulduğunu kaydeden Kaynak, gönderilecek yardımlara ilişkin, “Orada hangi insan varsa Türkiye’nin uzattığı bu insani yardım elinden yararlanacaktır. Türkiye bu hususta asla çifte standart uygulamamıştır” diye konuştu.Veysi Kaynak, TIR’larda bulunan insani yardım malzemelerin yaklaşık 15-16 bin kişilik bir kapasiteye yetebileceğini de sözlerine ekledi.

Süreci yakından takip ediyoruz

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ise “AFAD ile Kızılay’ın eş güdüm halinde bölgedeki riskleri analiz edip süreci yakından izliyor. Türkiye’ye komşu olan bölgelerimizdeki beşeri afetler Türkiye’yi doğrudan ilgilendirmektedir. İhtiyacın anında giderilmesi ve göç olaylarını yerinde durdurulması adına Kızılay ile AFAD’ın ihtiyacın oluştuğu andan itibaren yaptığı önleyici çalışmalar çok anlamlıdır” dedi.

Musul operasyonundan hemen sonra bölgeye 20 TIR insani yardım malzemesi gönderdiklerine işaret eden Kınık, "Özellikle sınırımıza yakın olan bölgelerdeki beşeri afetler ve insani krizler Türkiye'yi doğrudan ilgilendiriyor. Yapılan çalışmalar, ihtiyacın oluştuğu andaki önleyici çalışmalar çok anlamlı ve Türkiye içerisindeki mülteci yükünü azaltacak ve insanların ihtiyacını gidererek bu insanların vatanlarını terk etmesini engelleyecek bir çalışma çerçevesi sunuyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, bin 500 aile çadırı, 50 tuvalet, 50 duş konteyneri, 50 çok amaçlı çadır, uyku tulumu, battaniye ve jeneratörlerden oluşan 108 TIR’lık yardım konvoyu, dualarla Musul'a doğru yola çıktı.

kizilay