VİLAYETİMİZ AKSARAY RESMEN 29 YAŞINDA!

ABONE OL

15 Haziran1989 günü TBMM'sinde kabul edilen ve kabulden 1 hafta sonra dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından onaylanan kanunun gönderildiği resmi gazetede 21 Haziran günü de yayınlanmasıyla yürürlüğe giren 3578 sayılı kanunla 29 yıl önce bu gün 56 yıl süren hiçbir zaman hak etmediğimiz, asla ve asla da hak etmeyeceğimiz 2. İlçelik esaretinden kurtulan Aksaray'ımız resmen il oldu.

Reklam
Reklam

O dönemde Türkiye siyaset ve bürokrasisinde sözü geçen bir hemşerisinin olmaması nedeniyle inandırıcı olmayan, hiçbir zamanda olması mümkün olmayan gerekçelerle 1933 yılında ilçe haline getirilerek daha önce 59 yıl boyunca kendisine maddi ve manevi hiç bir desteği olmayan, aksine, genel ve özel idare bütçesinden ayrılanı bile kendisine vermeyen Niğde’ye ikinci defa bağlanmasının üstünden 56 yıl geçtikten sonra  kabul edilen kanununla esaretten kurtarılan Aksaray için tarihin tekerrür etmemesi için öncelikle 2004 den bu yana en yetkili ağızlar tarafından sözü verilen istikbalimizin olmazsa olmazı olan hizmetlerimizin zamanında verilmesi gerekiyor.

AKSARAY’IN 1933 DE YENİDEN İLÇE YAPILARAK CEZALANDIRILMASININ YANINDA NİĞDE’YE BAĞLANMASIYLA İSE RESMEN VE ALENEN AYNI ANDA DUBLE BİR CEZAYA ÇARPTIRILMIŞ OLDU!!!

    Aksaray’ın1861-1920 arasında 59 yıl süren 1. İlçelik esaretinin bitimin de o zamana kadar kendisine bağlı olan Altunhisar’ın civarıyla birlikte Niğde’de bırakılmasıyla il yapılırken bile budanarak cezalandırılmamız yetmiyormuş gibi 2. İlçeli esaretine çarptırıldığımızda ise o zamanda her hali ile bizden ileri olan Konya yerine yeniden bize olumlu manada katacağı hiçbir katkısı 59 yıl boyunca  olmayan, ne ticari, ne kültürel birliğimizle bağımızda olmayan Niğde’ye akla ziyan şekilde tekrar bağlanmamızla  duble cezalandırıldık!!!

      Aksaray’ın hiçte hak etmediği ikinci esaretten kurtulmak için 1933’le 89 arası aralıksız olarak devam eden çalışmaların sonuncusu olan hemşerimiz Mehmet Altınsoy’un dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın daha partisinin genel başkanıyken 1983’ün Ekim ayının son haftasında ANAP’ın Aksaray mitinginde temelini attıkları.

   1987 yılının Ramazan bayramında ise Aksaray gazeteciler cemiyeti tarafından atılan Vilayet olma isteği ve bu isteğin aralıksız onlarca yayınla devam eden desteğinde katkısı.

 Gazeteciler Cemiyetinin yayınlarıyla oluşan kamu oyunun desteğini de yanlarına alarak  samimi bir şekilde sürdürdükleri geliştirdikleri ortak stratejiyle sürdürdükleri çalışmayla.

    Bu çalışmanın stratejisi gereği önce ANAP Genel Sekreter yardımcılığına, ardından ise Grup başkan vekilliğine getirilen hemşerimiz  Raşit Daldal’la birlikte verdikleri emeğin karşılığını 29 yıl önce bu gün 15 Haziran 1989 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde akşam üzere kabul edilen 3578 sayılı kanunla aldılar.

    Kanunun kabul edilmesinden bir hafta sonra ise Resmi gazetede yayınlanmasından ve bunun bir kutlama telgrafıyla  Kenen Evren tarafından bildirilmesiyle resmen il olan Aksaray bu tarihten 2 ay sonrada ilk Valisi Rıdvan Yenişen’in O zamanki Başbakan daha sonraki Türkiye cumhuriyetinin 8. Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal, dönemin İç İşleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Vilayetliğin baş mimarı Mehmet Altınsoy,ANAP Grup başkanı Raşit Daldal,DYP milletvekili  Mahmut Öztürk ve dönemin Belediye başkanı Memiş Akın’ında bulunduğu yapılan muhteşem törenle görevini dönemin Niğde Valisi Ahmet Özyurt’tan Bayrak teslimi töreniyle alarak başlamasıyla 56 yıl süren2. ilçelik esaretinden fiilen kurtuldu.(Haber Araştırma ,belge ve fotoğraflar Ali GENÇ özel arşivi)