-

ASÜ ÖĞRENCİLERİNİN ERKEK CİVCİV İTLAFINI ÖNLEYECEK PROJESİ BÖLGE BİRİNCİSİ OLDU

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencisi Muhammed Kayadan, “TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”nda, Gıda ve Tarım kategorisinde bölge birincisi oldu.

ASÜ ÖĞRENCİLERİNİN ERKEK CİVCİV İTLAFINI ÖNLEYECEK PROJESİ BÖLGE BİRİNCİSİ OLDU
16 Temmuz 2019 - 11:50
Kayadan, Adana, Kayseri, Samsun bölgelerinden yarışmacıların katıldığı bölge finalinde, “Karşılaştırmalı Metotla Yumurta Şeklinden Cinsiyet Ayrımı” adlı projesiyle birinciliği elde etti. ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Uzun’un danışmanlığında yürütülen çalışma hakkında bilgiler veren Muhammed Kayadan, ıslah edilmiş endüstriyel piliç türlerinin etlik ve yumurtacı cinsler olarak ikiye ayrıldığını, etlik piliçlerin çok kısa sürede kesime hazır hale geldiğini söyledi. Yumurtacı türlerin ise daha geç geliştiklerini kaydeden Muhammed Kayadan, “Yumurtacı türlerin tavukları yumurtlayarak gelir getirir, ancak erkek olanları, ekonomik bir değeri olmadığı için henüz civcivken seçilerek itlaf edilir. Sadece bir yılda, 420 milyonu Avrupa’da olmak üzere, dünya genelinde yaklaşık 6 milyar adet erkek civciv itlaf edilmektedir” dedi.

Erkek civcivlerin etik olmayan yollardan imhalarının önüne geçilmesi ve aynı zamanda kâr düşüşünü önlemek amacıyla bir çalışma yaptıklarını belirten Muhammet Kayadan, şöyle devam etti: “Bu projede, yumurta şekil indeksinden civcivin cinsiyetinin belirlenmesi metodu kullanılmıştır. Çalışma ile sadece dişi civciv içeren yumurtaların kuluçkaya sürülmesi hedeflenmektedir. Derin öğrenme, görüntü işleme ve sayısal analiz yöntemlerinin kullandığı analizlerin sonuçları karşılaştırılmıştır ve yüzde 92’nin üzerinde olumlu sonuç elde edilmiştir. Proje, tüm dünyada uygulanabilirse, yıllık yaklaşık 5,4 milyar adet erkek civcivin öldürülmesinin büyük oranda önüne geçilecek ve 2,7 milyar TL kazanç sağlanabilecektir.”

 

Bölge yarışmasında oldukça ilgi gören projenin, 2019 Eylül ayı sonunda, İstanbul’da düzenlenecek olan Türkiye finaline katılacağı belirtildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum