-

BAŞARI İÇİN HAYAL SINIRLARI GENİŞ BİREYLER OLMALISINIZ

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, kariyer planı kuran öğrencilerin ileriye dönük bir hayalinin olması gerektiğini, hayallerini de etrafta gördükleri örneklerle sınırlandırmamalarının önemli olduğunu söyledi.

BAŞARI İÇİN HAYAL SINIRLARI GENİŞ BİREYLER OLMALISINIZ
04 Aralık 2018 - 13:59
Rektör Şahin, Aksaray Şehit Pilot Hamza Gümüşsoy Fen Lisesi öğrencileriyle buluştu. Ders çalışmanın ve sınavlarda başarılı olmanın ötesinde, kendi ayakları üzerinde durabilen, iç derinliği olan, hayal sınırları geniş bireyler olmanın, hayatı şekillendiren önemli anahtarlar olduğuna dikkat çeken ASÜ Rektörü, “Her şeyi anne-babanızdan beklemeyin. Burada ailelere de görevler düşüyor. Çocukların kendi başlarına yapabilecekleri basit işlerde bile aileler konuya müdahil oluyor ve süreç içerisinde çocuklar da her şeyi anne-babalarından bekler bir hale geliyor. Mutlaka kendi ayaklarınız üzerinde durmaya çalışın. Yaz dönemlerinde veya uygun zamanlarınızda; varsa en azından köyünüzde bir yerlerde çalışın, yeni insanlar tanıyın, oradaki mücadeleyi gözlemleyin. Etrafınızda sizden başka insanlar da var. Bu durum size hayatı okuma imkânları sunacaktır. Yapacağınız işler ilerleyen süreçte sizlere bir tecrübe kazandıracaktır.

Bazen hayat, ne yapmanız gerektiği kadar, ne yapmamanız gerektiğini de öğretir” dedi. İyi insan olmanın en önemli değer olduğuna da değinen ve herkesin yaptığı işi en iyi şekilde yapması gerektiğini kaydeden Prof. Şahin, “Dünyanın en iyi mühendisi veya doktoru olabilirsiniz. Ama insani değerlerden uzaksanız, bu bir kazanç olmaz. Önceliğiniz her zaman insan olmak olsun. İnsani duygularınızı yitirmeyin. Nezaket, zarafet, estetik, saygı, sevgi, vefa… Bu gibi kavramları harekete geçirmek ve geliştirmek için iç dünyanızı harekete geçirmeniz gerekiyor. Örneğin; bir enstrüman çalın, sanatla ilgilenin, spor yapın… Ama yaptığınız işlerde kökünüzün burada olması gerektiğini de unutmayın. Pergel misali, bir ayağınız mutlaka bu topraklarda olsun. Ayrıca işlerinizi yaparken kırmadan, dökmeden, yüzünüz gülerek, bir ahlak timsali şeklinde yapmaya özen gösterin. Bunlar sizleri geliştirecek ve farklı kılacak özellikler arasında yer almaktadır” dedi. Şahin, konuşmasının sonunda hayal kurmanın öneminin altını çizdi ve şunları söyledi: “Bir hayaliniz olsun ve hayalleriniz etrafınızda size anlatılanlarla ya da tarif edilenlerle sınırlı olmasın. Bir mühendis olmayı düşünüyorsanız, evrensel ölçekteki gelişmelere uygun nitelikte, yeni şeyler geliştirmeye çalışan bir mühendis olun…”

Konferansın son bölümünde Şahin, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Etkinlik, Okul Müdürü Ramazan Ünal Çokkayışlı’nın çiçek ve plaket takdimiyle sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum