-

BORSA KONSEYİNDE TARIM VE HAYVANCILIK ADINA ÖNEMLİ MÜJDELER

TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hadi Tunç, Et Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ve TOBB Ticaret Borsaları Konsey üyelerinin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.

BORSA KONSEYİNDE TARIM VE HAYVANCILIK ADINA ÖNEMLİ MÜJDELER
31 Ekim 2018 - 11:56
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tam kadro TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısına katıldı. Yapılan istişareler ve görüşmeler sonucunda süt ve et fiyatı önümüzdeki günlerde üreticinin menfaatine olacak şekilde çalışmaların başladığını, fiyatlarının da en kısa zamanda iyileşeceğini söyledi.

Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’nda konuşan, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök “ İnsanları doğduğu yerde doyurabilme adına biz ticaret borsaları ve sektör olarak çok büyük projeler yapıyoruz. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi ile birlikte sıkıntıları birebir yaşıyoruz.  Hayvancılık sektörünün sıkıntılarının en başında süt hayvancılığı yani damızlık düve yetiştiriciliği olmak üzere şu anda yaşanan sıkıntıları sayın bakanım ve sektördeki uzman kadroiyi biliyor ve bizimle beraber yaşıyor. Süt fiyatları, süt hayvancılığı, süt alabilmek için yem fiyatları, pazarlama sıkıntıları gibi birçok sorunla mücadele eden elleri nasırlı yürekleri vatan vatan diye çarpan üretici çiftçi kardeşlerimiz ısrarla süt konseyinin acilen toplanması ve düğmeye basmasını istiyor. Şu an itibari ile ortalama 24 lt süt veren hayvanlarımızın verimi 16  lt kadar düştü. Çünkü az maliyetle zarar etmemek gibi bir politika izliyoruz. Bu sıkıntıların çözülmesi ise süt fiyatlarının tatmin edici şartlarla ESK ve Süt Konseyi, sektör paydaşlarının ortak çalışması ile acilen hayvancılık sektörünü ve buna bağlı olan arpasından – mısırına, sanayicisinden – nakliyesine varana kadar tüm çarkların dönmesi, yeni bir sür fiyat çalışmasının gündeme alınması olacaktır. Süt bizleri birebir ilgilendirmektedir. Sayın bakanımda uygun görürse süt konseyine borsalarımızdan üye alınması bizler için iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Hayvancılığın bu sıkıntılarına rağmen bankalardan krediye ulaşmada çok sıkıntılar çekiyoruz. Bankaların kredi limitlerinin arttırılması gerekmektedir. Bizler hedeflerimize ulaşabilmemiz için dış havzaları gelecek su transferleri çok önemlidir. Hayvancılıkta kaba yem maddelerinin ucuz olması ile yapılacak üretim çiftçilerimizi kazanır hale getirecektir. Bunu için de dış havzalardan yapılacak su transferleri çiftçilerimizin üreteceği ürünleri güçlü hale getirecektir.

Son olarak et ve canlı hayvan ithalatının acilen durdurulması gerekmektedir. Yapılan ithalat vasıtası Avrupalı çiftçileri destekliyoruz. Yerli üreticilerimize destek vermemiş oluyoruz. İthalat durduğunda yerli üretici destek alacak, verimliliğimizi ve üretimimizi inadına sürdüreceğiz, inadına çalışacağız ve tarım ve orman bakanlığımız ile güç birliği yaparak tarım ve hayvancılığımızı en üst noktaya çıkaracağız diyor hepinizi saygı ile selamlıyorum” dedi.

Toplantı sonrası Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye hediye taktiminde bulunan Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök yapımı tamamlanan, Aksaray Ticaret Borsası Aratol ve Eşmekaya Lisanslı Depoları, Ortaköy Yunus Emre Tarım Ticaret Merkezi ve Eskil Tarım Ticaret Merkezlerinin açılışı için davette bulundu. Bakanlar ortak bir tarih belirleyerek katılacaklarını ifade ettiler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum