-

GENÇ HABERCİLER İŞ BAŞINDA

Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla Öğrenci haber ekibimiz Aksaray’daki hâkim ve savcılarımızla bir röportaj gerçekleştirdi...

GENÇ HABERCİLER İŞ BAŞINDA
29 Ekim 2014 - 08:01
Bugün ilimizin önemli devlet büyüklerinden, uzlaştırma savcısı Aylin Hanım ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Biz buröportaj için günler öncesinden okul müdürümüz Kadir BAYŞU aracılığıyla Aylin Hanım’dan bir randevu almıştık. Randevu saati geldiğinde Rahşan öğretmenimiz, Abdullah öğretmenimiz ve Müdürümüzün eşliğinde “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü” hakkında fikirlerini öğrenmek üzere Aksaray Adliye Sarayı’na gittik.

 Aylin bizi karşıladı, çiçeğimizi kabul etti makamına geçecektik ki bir sürprizle karşılaştık. Aylin Hanım biz gelmeden diğer bayan hâkim ve savcı arkadaşlarını da röportajımıza davet etmiş; böylece biz de her birisi ile ayrı ayrı sohbet etme fırsatı bulduk. Gerçekten çok güzel bir deneyim oldu bizim için ve o büyüklerimizin de aslında korkulacak insanlar olmadıklarını, onlardan çok şeyler öğrenebileceğimizi fark ettik. İşte yaptığımız görüşmeler ve aldığımız notlar:

1-    Eğitim hayatınız boyunca ya da meslek hayatınızda bir bayan olarak karşılaştığınız güçlükler nelerdir?

ㅡ  Okuduğum okullar ve yaşadığım çevrenin de etkisi ile bayan olarak bir sorun ile karşılaşmadım ancak bazen bayan ya da erkek fark etmez; karşılaştığımız sorunlar insanların farklı zihniyette olmasından kaynaklanıyor.

2-    Bir an okumadığınızı hayal ederseniz; acaba okumasaydınız nasıl bir hayat yaşardınız?

ㅡ  Okumasaydım boş bir hayatım olurdu. İyi ki okumuşum!

 

3-    Öğrenci arkadaşlarınızdan eğitim-öğretimini yarıda bırakanlar oldu mu?

Olduysa nasıl bir hayat yaşıyorlar? Daha sonra o arkadaşlarınızla görüşebildiniz mi?


ㅡ  Hayır, okulunu bırakan olmadı. Daha sonra görüşme fırsatı bulduğum arkadaşlarım oldu; onlar da benim gibi okuyup belli bir meslek edinmişlerdi; ancak günlük hayatta okuyamamış ve okuyamadığı için çok zorluklar çeken bayanlar tanıdım.

4-    Bugünkü eğitim-öğretim olanakları sizin zamanınızda olsaydı sizce nasıl bir hayatınız olurdu?

ㅡ  Ben, şanssız bir öğrenci değildim. İlk eğitimimi Balıkesir Ayvalık’ta, lise eğitimimi İzmir Kız Lisesinde, üniversiteyi Dokuz Eylül Hukuk Fakültesinde, yüksek lisan eğitimimi ise Selçuk Üniversitesinde tamamladım. Okuduğum okullar gerçekten güzel okullardı öğretmenlerimin de katkısıyla hiç zorluk çekmedim. Zamanımızda ki pek çok güzel okulda bulunan imkânlar o zamanlarda olsaydı belki daha da iyi bir yerde olabilirdim.

 

5-    Okulumuzda bazı kız öğrenciler okumayı düşünmüyor.

Okumayı düşünmeyen kız arkadaşlarımıza vermek istediğiniz mesajınız var mı?


ㅡ  Eğitim – öğretim okul sıralarında iken bazı insanlara biraz zor geliyor ama yılmadan devam edilince sonucu çok güzel oluyor. Çünkü insanın kendi mesleği olması güzel bir şey.

Bugün mahkemeye bir kadın ve kızı geldi. Anne, kızını okutmayıp on sekiz  yaşında iken bir adamla evlendirmiş. Evlendiklerinde adam yirmi yaşında imiş. Kısa bir süre sonra iki tane çocukları olmuş. Bir süre sonra çok büyük problemler yaşamışlar ve bayan ayrılmak istiyor; ama elinde bir mesleği yok, ayrılamıyor da. O genç bayan zamanında okumadığı için gerçekten çok pişman; iki çocukla ne yapacağını düşünüp duruyor. Keşke zamanında okusaydım diye çok üzülüyor ama…

Sizlere tavsiyem, bir kız, güzel ülkemizin aydınlık kızları olarak okumaktan asla vazgeçmeyin! Devletimizin olanakları eskisi gibi değil, yalnız değilsiniz. Size yardımcı olacak pek çok kurum ve kuruluş var. Mesela, bir kampanya var, bu kampanyanın adı “Her Kız Çocuğu Bir Yıldızdır” bu kampanyada her kız çocuğu bir yıldıza benzetiliyor ve ufuklarının gökyüzü kadar geniş olduğu anlatılıyor. Unutmayın, siz de birer yıldızsınız.

Okuyun ama ne okuduğunuzu bilerek, “anlayarak” okuyun. Bizim bugünlere okuyarak geldiğimizi, günü birinde sizin de eğitiminize devam ederek buralara gelebileceğinizi unutmayın!

Bir gün okulumuzda sizi ağırlamaktan onur duyarız, Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum