-

GETSAM, SANAYİ-İ NEFİSE SOHBETLERİNİN ÜÇÜNCÜSÜNÜ DÜZENLEDİ

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Banu Davun, Balkanlardaki sivil Osmanlı yapılarının korunması gerektiğini, bu yapıların insanlığın ortak değeri olduğunu söyledi.

GETSAM, SANAYİ-İ NEFİSE SOHBETLERİNİN ÜÇÜNCÜSÜNÜ DÜZENLEDİ
07 Kasım 2018 - 13:39
Davun, ASÜ Geleneksel Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETSAM) tarafından bu hafta üçüncüsü düzenlenen Sanayi-i Nefise Sohbetlerinde “Balkanlarda Yok Olup Giden Sivil Mimari Yapılar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Akademik vesilelerle bölgeye yaptıkları kimi gezilerdeki izlenimlerini anlatan Banu Davun, Şaip Sipahi Konağı üzerinden durumu anlattı. İlgili konakta, yapının büyük kısmının ciddi tahribatlara uğradığını, kapıların söküldüğünü ve yerlerine farklı kapıların takıldığı kaydeden Davun, “Konağın iç bölümlerinin ve odalarının acilen restorasyona ihtiyacı olduğunu gözlemledik. Konağın alt kısmında, odaların ve pencerelerin yerleri dahi değiştirilmiş durumda. Yapının iç kısmında sadece bir pencere orijinal haliyle kalmış. Tavan dahi sökülmüş ve yerine ahşap bir malzeme döşenmiş. Bu gibi eserlerin daha dikkatli korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekiyor” dedi.

Etkinliğin tamamlanmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz, sunumları anısına Dr. Öğr. Üyesi Banu Davun’a belge, GETSAM Müdürü Öğretim Görevlisi Fatma Küçük de hediye takdiminde bulundu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum