İYOT EKSİKLİĞİ FARKLI ÖLÇÜLERDE ZEKA GERİLİĞİ YAPIYOR

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Kısmet Tozoğlu, 21 Ekim Küresel İyot gününe dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve iyot eksikliğinin neden olabileceği hastalıklarla ilgili bilgilendirme açıklaması yaptı.


İYOT EKSİKLİĞİ FARKLI ÖLÇÜLERDE ZEKA GERİLİĞİ YAPIYOR

Diyetisyen Tozoğlu, “İyot özellikle tiroit hormonlarının üretimi ile normal büyüme ve gelişmesi için gerekli olan bir mineraldir. İyot eksikliği, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zekâ düzeyinin yaşıtlara göre düşük olması, öğrenme güçlüğü ve okul başarısında azalma gibi sorunları da beraberinde getirebilmektedir.  İyot, vücuda; besinler, su ve deniz ürünleri tüketimi ile alınır. Normal şartlarda vücudumuzda 15-20 mg iyot bulunmaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık olarak %29’u iyot yetersizliğinin olduğu riskli bölgelerde yaşamaktadır. Tahminlere göre, her yıl doğan yaklaşık 40 milyon bebek, annelerinin diyetinde yeterince iyot bulunmaması yüzünden farklı ölçülerde zihinsel gerilik riskiyle karşı karşıya kalmaktadır” dedi.

İYOT EKSİKLİĞİ FARKLI ÖLÇÜLERDE ZEKA GERİLİĞİ YAPIYOR

Yeterli iyot alınmamasının başta tiroit hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığın beraberinde getirdiğini söyleyen Tozoğlu; “İyot eksikliği, gebelerde düşük ve ölü doğumlar, bebeklerde doğum anomalileri, nörolojik ve psikomotor gelişim bozuklukları, Yeni doğanda hipotroidi, çocukluk ve ergenlik dönemi zihinsel ve fiziksel gelişim geriliği, tüm yaşlarda guatr, hipotroidi, mental fonksiyonlarda zayıflık gibi istenmeyen sonuçlara neden olur.”

İYOTUN DOĞAL KAYNAĞI BALIK

Tozoğlu; “İyot insan vücuduna çeşitli gıdalar ve su ile alınabilmektedir. Normal şartlarda vücudumuzda 15-20 mg iyot bulunmaktadır. İyot’un en zengin kaynağı deniz ürünleridir. Bu nedenle haftada en az 1 veya 2 kez balık tüketimi iyot eksikliğinin giderilmesinde önemlidir. Bununla birlikte iyot alımının en kolay kaynağı iyot ile zenginleştirilmiş sofra tuzları kullanmaktır. Himalaya tuzu gibi iyotsuz tuzlara beslenmek sağlıklı değildir.İyotlu tuzlar ışık görmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir. Ayrıca tuzun yemeğe pişirme esnasında değil pişirme işlemi bittikten sonra ilave edilmesi iyot kayıplarının önüne geçilmesini sağlayacaktır” dedi.

TEK YOL İYOTLU TUZ KULLANMAK

Diyetisyen Tozoğlu; “iyot eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkları önlemenin tek yolu iyotlu tuz kullanmaktır. Bu nedenle iyotun kullanımını arttırmak, iyot eksikliğine bağlı ortaya çıkan hastalıklara dikkat çekmek amacı ile 21 Ekim tarihi Küresel İyot eksikliği günü olarak kutlanmaktadır” dedi.