-

HAYVANCILIKTA İYİYE GİDİYORUZ, 300 BİNİN ÜZERİNDE BÜYÜKBAŞ, 875 BİN KÜÇÜKBAŞ VAR

Üreticilerimizin emekleri ziyan olmayacak. Hem biz hem de Tarım ve Orman Bakanlığımız üreticilerimiz için gerekli çalışmaları yapacak" diyen Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, Temmuz ayında Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş'u ziyaret etmiş.

HAYVANCILIKTA İYİYE GİDİYORUZ, 300 BİNİN ÜZERİNDE BÜYÜKBAŞ, 875 BİN KÜÇÜKBAŞ VAR
11 Ağustos 2020 - 14:52
Üreticilerimizin emekleri ziyan olmayacak. Hem biz hem de Tarım ve Orman Bakanlığımız üreticilerimiz için gerekli çalışmaları yapacak" diyen Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, Temmuz ayında Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş'u ziyaret etmiş. Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan ve Daire Başkanı Adem Bölükbaşı ile de görüşmüştü, Bekir Kayan, bu önemli ziyarette Aksaraylı üreticilerin ürettiği kaliteli sütlerin sınıflandırılması ve değerinde satılması konusunda Bakanlık yetkililerinden  destek isteyerek, Aksaray'ın pilot il seçilmesi ile birlikte verilen desteklerden daha fazla faydalanması konusunda taleplerde bulunarak Hayvancılık konusunda Aksaray Söz sahibi olacak demişti.

Aksaray’da büyükbaş olarak  299.bin büyükbaş hayvan var 160 bin adedi sağmalık inek kalan düve ve erkek hayvan mevcut. Aksaray küçübaş hayvancılık alanında  ise 875 bin adet  ile Türkiyede 15. Sırada  Nufus ve arazi yapısına göre ise Türkiye de ilk sırada yer alıyor . 

Türkiye ortalamasında öndeyiz diyen Koyun Keçi Birlik Başkanı Mahmut Aktürk Türkiye'de hayvancılığın olmazsa olmazı olan meraların ıslah edilmesi ve hayvancılığa kazandırılması gerektiğini ifade eden Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, "Türkiye'de et sorunu yoktur, Türkiye'de ot sorunu vardır" dedi. 



7 Yıldır Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı yapan  Bekir Kayan ilk geldiği günden buyana % 70 oranında hayvancılıkta gelişme sağladıklarını belirterek özellikle Süt alanında çok yol aldıklarını belirtti Aksaray’dan günlük 1150 ton süt üretiminin 350 tonu birlik tarafından pazarlandığını belirten Kayan Aksaray’ın  çok ciddi firmaların rekabet sahası haline geldiğini söyledi

Bölgede çok önemli bir  süt merkezi olan Aksaray birçok Fabikaya süt veriyor  

Aksaray Sütaş fabrikasına günlük 90 ton, 

Torku’ya 90 ton , 

Akova’ya 15 ton

Akuis 10 ton

Uğuray 10 ton

Öziçler 15 ton

Bakalbaş 15 ton 

Ve diğer ürün toplayanlarla beraber ciddi bir rekolte elde ediliyor.  Aksaray mera vasfında çok zayıf kalırken yinede süt kalitesi yönünden kaliteyi  koruyoruz. 

Sütte taban fiyat 2300 tl olurken 3.6 yağ ve 3.2 protein  ağırlıkta 

Aksaray ilinde Hayvanların Nufus Müdürlüğü görevinide yürüten Birlik her hayvanın dijital ortamda kayıtlarını tutarken, hayvanların alım satımlarında  ve süt pazarlamasında  en büyük aracı konumunda Başkan Bekir Kayan, "daha öncede belirttiğim gibi üretimin düzgün ve kesintisiz yapılması halinde Türkiye'nin dışarıdan gelecek ne ete ne de süte ihtiyacı olduğunu belirterek, Eğer biz burada gerçekten üretimi düzgün yaparsak, buzağı ölümlerinin önüne geçersek bizim dışarıdan ne ete, ne de süte ihtiyacımız kalmaz. İnsanlarımız artık profesyonel hayvancılık yapmaya başladı. Biz profesyonel hayvancılık yapmadığımız sürece bir noktaya varamayız." dedi .

(bağımsız medya)

YORUMLAR

  • 0 Yorum