-

HÜCRE KONTROLLÜ BAZI HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE YENİ UYGULAMA

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Odabaşı, hazırladıkları yeni proje ile kanser başta olmak üzere, bazı hastalıkların tedavisinde ümit olabilecek yeni bir dönemin başlayacağını ifade etti.

HÜCRE KONTROLLÜ BAZI HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE YENİ UYGULAMA
21 Haziran 2018 - 14:49
Yürütücülüğünü Prof. Odabaşı’nın yaptığı “Nanoçiçekler-Sentez Karakterizasyon; Tıp ve Biyolojide Biyomoleküllerle Olası Etkileşimlerinin İncelenmesi” isimli proje kabul edildi. Projenin Türk ve Belaruslu bilim insanlarının ortak çalışması olduğunu ifade eden Odabaşı, TÜBİTAK ile Belarus Cumhuriyeti Temel Araştırmalar Vakfı (BRFFR) arasındaki uluslararası ikili işbirliğine dikkat çekti. Çiçeği çağrıştıran şeklinden dolayı “Nanoçiçekler” isminin verildiği partiküllerin sentezlenmesi ve karakterize edilmesinin ardından, biyolojik moleküllerle olan etkileşiminin inceleneceğini anlatan Prof. Odabaşı, “Projenin Türk tarafını Aksaray ve Erciyes Üniversitesi’ndeki bilim insanları oluşturmaktadır. Erciyes Grubunun başında bulunan Doç. Dr. Nalan Özdemir, nanoçikeklerin sentez ve karakterizasyon aşamalarını gerçekleştirdikten sonra, liderliğini yaptığım ve ASÜ bünyesinde kurduğumuz Biyokimya Araştırma Grubumuz, sentezlenen nanoçiçeklerin biyolojik moleküller (bazı proteinler ve nükleotitler) ile olan etkileşimlerini inceleyecek.Belaruslu proje ortaklarımız ise sentezlenen bu partiküllerin bazı biyolojik ve toksin moleküller ile etkileşimlerini inceleyerek, hücre içi uygulamalarını gerçekleştireceklerdir. Bu partiküllerin yüzey alanı oldukça geniştir. Bu nedenle doğru ölçüm ve doz gibi hususlarda başarı oranı daha yüksek uygulamalar yapılabilir. Çalışma tamamlandığında, kanser başta olmak üzere,hücre kontrollü bazı hastalıkların tedavisine umut olabilecek yeni bir dönem başlayacaktır” dedi.

Kısa süre sonra sözleşmelerin imzalanmasının ardından hayata geçirilecek olan projenin, iki yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum