-

İNSAN BEYNİNDE ÖNCE DUYGULAR OLUŞUYOR

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) 7 Renk Düşünce Topluluğu “Kendinizi Ne Kadar Tanıyorsunuz?” konulu bir konferans düzenledi. Konferansta insan beyni, duygular ve düşünceler hususunda bilgiler verildi.

İNSAN BEYNİNDE ÖNCE DUYGULAR OLUŞUYOR
22 Aralık 2014 - 10:31
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’ndaki etkinliğin açılışında konuşan Topluluk Başkanı Önder Arslan, yaptıkları çalışmalardan ve etkinliklerden söz etti. Arslan, konuşmasının bir bölümünde, topluluğun kuruluş amacını şöyle anlattı: “Kitle iletişim araçlarının olabildiğince yaygınlaştığı, her yanımızı algı operasyonlarının sardığı günümüzde özgür ve özgün düşünebilen, her türlü yönlendirmelere karşı kendi duruşunu gösterebilen, sağlam bir zeminde fikrî altyapısını kurmuş, sahih kaynaklardan beslenen bireyler olmak ve fayda üretebilmek amacındayız.” Etkinlikte bir selamlama konuşması yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şahin ise üniversitelerin bir değişim ve dönüşüm yaşadığını ifade ederek, kamuda ve üniversitelerde başörtüsü yasağının kalkmış olmasından örnek verdi.

 

- İnsanda Üst ve Alt Olmak Üzere İki Beyin Var -

Yapılan açış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu, “Acaba kendimizi ne kadar biliyoruz ve gerektiği gibi tanıyabiliyor muyuz?” diye sordu ve insanların beyin yapısı ile duygu ve düşünce oluşumuna dair önemli bilgiler verdi. İnsanların üst ve alt olmak üzere iki tane beyni olduğundan söz eden Civelekoğlu, “Üst beyin olarak adlandırılan kısım sadece insana özgü bir yapıya sahiptir ve bu nedenle “insan beyni” olarak da adlandırılır. Düşünceler burada oluşur, akıl ve vicdan burada çalışır, kararlar burada alınır. Burası bilgisayarın masaüstü gibidir. Yani kontrol kişinin kendisindedir” dedi. Alt beynin ise daha ilkel bir yapıda olduğunu ve “hayvan beyni” yâda “memeli beyni” olarak da adlandırıldığını kaydeden Fatih Reşit Civelekoğlu, “Çünkü bu beynin yapısı ve işlevleri büyük ölçüde memeli hayvanların beyinleriyle benzeşiyor. Duygular söz konusu olduğunda iş büyük ölçüde alt beyinde dönüyor ve insan beyninde önce duygular oluşuyor” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu öğrencilerin sorularını yanıtladı. Etkinliği il protokolünden isimler ve akademisyenler de takip etti.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum