-

OSMANLI'NIN, FETHETTİĞİ YERLERDEKİ İLK MÜHRÜ KÜLLİYELERDİR

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, bu ülkenin ve milletin 36 farklı ülkede şehitliğinin bulunduğunu, bu durumun, sınırların ötesine karşı bir sorumluluğun olduğunu da gösterdiğini söyledi.

OSMANLI'NIN, FETHETTİĞİ YERLERDEKİ İLK MÜHRÜ KÜLLİYELERDİR
29 Nisan 2019 - 11:46
Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Balkanlarda Osmanlı Mirası: Kanuni Türbe Yeri” konulu konferansın açılışında konuşan Şahin, Türkiye’nin, gölgesi kendi sınırlarının ötesine düşen bir ülke olduğunu belirtti. Bu çerçevede, başta yabancı uyruklu öğrenciler olmak üzere gönül coğrafyası diye ifade edilen yerlerdeki insanlarla hemhal olmanın gayreti içerisinde olduklarını kaydeden Rektör Şahin, “An itibariyle 45 farklı ülkeden bin 200 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Ecdadımız, gittiği coğrafyaların hiç birinde ülkeleri sömürmedi. Türkiye’de son bir kaç yıldır yabancı uyruklu öğrenci meselesi ciddiye alınıyor. Üniversiteler, coğrafyamızın sınırlarının dışına taşacağı bir mantıkla yönetiliyor” dedi. Bir ülkenin gücünün sadece askeri ve ekonomik alanda olamayacağını da belirten ve yumuşak güç kavramından söz eden ASÜ Rektörü, şöyle devam etti: “Yurtdışına çıkıldığında ilk karşılaşılan kişi pasaportunuzu kontrol eden memurdur. O kişi bazen defalarca kimliğinize ve size bakar. Bu belki can sıkıcı bile olabilir ve durum size bir şey söyler. Ama o pasaport memurunun Türkiye’yi bilen birisi olduğunu düşünün... Böyle olduğunda işler bambaşka ilerler. Buna, uluslararası ilişkilerde yumuşak güç deniliyor. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu yumuşak gücün önemli bir parçası haline gelebilir.”  Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgül Keleş’in, etkinliğe dair bilgi vermesinin ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Hamza Keleş, “Balkanlarda Osmanlı Mirası: Kanuni Türbe Yeri” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Tarihçilerin, “Yeri fethetmek önemli değildir, önemli olan ele geçirmiş olduğunuz yeri vatan yapmaktır” ifadesine atıfta bulunan Keleş, coğrafyayı vatan yapmanın iki temel unsuru olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Birincisi, o bölgede adaletle hükmedebilmek, insanların kalplerini ve gönüllerini kazanmak, onları tebaa olarak değil insan olarak görmek. Diğeri ise kültür mirası ve kültürel ağlarla o coğrafyayı örebilmek. Yani, coğrafyaya gelen insanlara ‘burası bizim’ diyebilecek şekilde kendinizi yansıtabilecek eserler bırakabilmektir. Osmanlı, bunu en yüksek seviyede oluşturan bir devlet. Her fethettiği coğrafyada oraya ilk mührünü külliye olarak vurur. Külliye, bir insanın ya da canlının her ihtiyacını karşılayabilecek derecede bir müessesedir.” Konferans, Kanuni’nin mezar yerine dair tespitlerin izahı ile sürdü. 

 

Etkinliğin sonunda Rektör Şahin, sunumu münasebetiyle Prof. Dr. Hamza Keleş’e plaket takdim etti. Prof. Keleş, ASÜ Eğitim Fakültesi’nin 2009-2011 yılları arasında Kurucu Dekanlığı görevinde de bulunmuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum