-

Özel Haberlerden Çıkardığı Öyküleri Kitaplaştırdı

Nevşehir’de bir dönem muhabirlik yapan İsrafil Baran, özel haberlerinin içerisinde geçen efsaneleri kaleme alarak “Kapadokya Öyküleri” isimli bir kitap yazdı.

Özel Haberlerden Çıkardığı Öyküleri Kitaplaştırdı
14 Kasım 2018 - 20:06
Nevşehir’de bir dönem muhabirlik yapan İsrafil Baran, özel haberlerinin içerisinde geçen efsaneleri kaleme alarak “Kapadokya Öyküleri” isimli bir kitap yazdı.

Muhabirliğe 2010 yılında başlayan ve Anadolu Ajansı’nda Serbest Haberciliğin ardından TRT’de Nevşehir Yurt Muhabiri olarak da görev yapan İsrafil Baran’ın Kapadokya ile ilgili yaptığı özel haberlerde keşfettiği efsaneleri öyküleştirerek kaleme aldığı “Kapadokya Öyküleri” adlı kitabı okurla buluştu.

Lotus Yayıncılık tarafından Kent Kardeş logosuyla çıkan kitapta geçmişten günümüze Kapadokya’da yaşamış birbirinden farklı insanların yaşam öyküleri yer alıyor.

Kitapta perilerle çiftçinin dostluğu, inançlarından vazgeçmediği için sürgün edilen kırk asker, Kapadokyalı Uçbeyi Digenes, Aziz Yorgos, Aziz Çoban Mamas ve Azize Nino, Hacı Bektaş Veli gibi toplam 26 öykü bulunuyor.

Kitabıyla ilgili açıklama yapan Baran, insanların kuşaklar boyunca ilmek ilmek örerek bugünlere getirdiği olağanüstü olayları öykü tadında kaleme alarak gençlere bu topraklarda yaşamış kültürleri tanımalarında başucu kaynağı olacak bir eser sunmayı amaçladığını belirtti.

Lise yıllarından bugüne kısa öyküler yazdığını belirten Baran yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Kapadokya’da muhabirlik yaptığım dönemde daha önce kimsenin keşfetmediği yerlerin, insanların özel haberlerini yapmamız isteniyordu. Yaptığım her haberde yeni bir yer ve geçmişte yaşamış farklı bir insanla tanışıyordum. Geçmişte yaşamış insanların dilden dile dolaşan efsanelerini araştırırken Osmanlı ve Ortodoks kaynaklarına başvuruyordum. Gerçek olmayan hiçbir bilgiyi haberlerde belirtemediğimiz için efsaneye kaçan bu bilgiler sadece bende saklı kalıyordu. Yıllar geçtikçe bu efsaneler birikti. Öykü kitabı fikrimi beş yılın ardından kafamda bitirdim. Kaleme alması ise yaklaşık dört ay sürdü. Daha önce tarihi öykü yazmadığım için bu kitap beni bayağı zorladı. ”

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği’ni 2016 yılında bitiren Baran, 2010 ile 2016 yılları arasında serbest gazetecilik yaptı. Köşe yazarlığı, radyo sunuculuğunun ardından Anadolu Ajansı’nda Serbest Habercilik ve TRT’de Nevşehir Yurt Muhabiri olarak görev yaptı. Evli ve 1 çocuk babası olan Baran, şu anda kamuda mühendis olarak görev yapıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum