-

NASREDDİN HOCA'YI ANMA ve MİZAH GÜNLERİ BAŞLADI

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen 55. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca’yı Anma ve Mizah Günleri, maya çalma töreni başladı.

NASREDDİN HOCA'YI ANMA ve MİZAH GÜNLERİ BAŞLADI
06 Temmuz 2014 - 12:17
Akşehir’de bu yıl 55’ncisi düzenlenen “Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca’yı Anma ve Mizah Günleri” başladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen etkinliklere Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Baloğlu, Ayşe Türkmenoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Akşehir Kaymakamı Ali Dursun, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'ne gelen Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve protokol üyeleri, temsili Nasreddin Hoca Münib Engin Noyan'ı etkinliklere davet etti. Çıraklarıyla müzeden çıkan temsili Nasreddin Hoca, kapının önünde kendisini bekleyen eşeğine ters binerek etkinliklerin başlayacağı Nasreddin Hoca Meydanı’na hareket etti. Protokol üyelerini ve halkı selamlayan Nasreddin Hoca kortej eşliğinde türbesi önündeki meydana yürüdü.

“YA TUTARSA” DİYEREK MAYA ÇALDI

Nasreddin Hoca’nın etkinliklere katılmasının ardından protokol üyeleri, Nasreddin Hoca Meydanı’ndaki “Maya Çalma” törenine katıldı. Eşeğinden inen hoca, Akşehir Deresi'ne maya çaldı.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya burada yaptığı konuşmada, tüm dünyanın tanıdığı, öğütlerinden feyz aldığı hikmet ve nükte dehası Nasreddin Hoca’yı vefatının 730'uncu yılında mübarek Ramazan ayında rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Akşehir denince akla Nasreddin Hoca geldiğini belirterek, " Nasıl Konya Mevlana demekse Akşehir de Nasreddin Hoca demek. Akşehir dünyada Nasreddin Hoca ile tanınıyor. Bizlere düşen görev kültürümüzün bir yansıması olarak yeni kuşaklara aktarılmasıdır" diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu da, Akşehir halkının Nasreddin Hoca gibi hoşgörülü olduğunu belirtti. Baloğlu, "Akşehirli aynen Nasreddin Hoca gibi hoşgörülü, sevecen, misafirperver, içten bir yapı sergiler. Çünkü Nasreddin Hocasından onu görmüştür. Öyle davranmaya da devam edecektir" dedi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Nasreddin Hoca'nın insanlara değerler eğitimini mizahla verdiğini dile getirerek, "800 yıl yazılı bir eseri olmadan ama insanların ruhuna hitap edecek, değerlerini sorgulayacak, söylediği onlarca ifadeyle büyük bir coğrafyaya hükmeden bir zat" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Akşehir Kültür, Spor Halk Oyunları ekibinin folklor gösterisi beğeniyle izlendi. 55. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca’yı Anma ve Mizah Günleri, 10 Temmuz’a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum