-

AKSARAY'DA YENİ ADLİ YIL TÖRENLE AÇILDI

Yeni Adli yıl Düzenlenen Törenle Açıldı Törende Açılış Konuşmasını Yapan Aksaray Baro Başkanı Levent Bozkurt Konuşmasında :...

AKSARAY'DA YENİ ADLİ YIL TÖRENLE AÇILDI
01 Eylül 2014 - 11:55
Sayın Valim,

Sayın Milletvekilim,

Sayın Belediye Başkanım,

Sayın Garnizon Komutanım,

Sayın Başsavcım,

Sayın Rektörüm,


Sayın Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanım,

Sayın İdare Mahkemesi Başkanım,

Sayın Emniyet Müdürüm ,

Aksaray  adliyesinin değerli  hakim ve savcıları,

Aksaray Barosunun onurlu avukatları ,


Adalet çalışanları,


Basınımızın cefakar  temsilcileri,

Değerli konuklar,

 2014–2015 Adli Yılında  adaletin tartışılmaması, yargının yargılanmaması ,toplum nazarında yargıya  güvenin yeniden kazanılması temennisi ile sizleri şahsım ve Aksaray Barosu adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Aksaray Adliyesine atanarak görevlerine başlayan  Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Gürhan Aktaş’a ,  Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi ve Adli Yargı Adalet Komisyonu  Başkanı Sayın Hasan Ay’a  ve isimlerini burada sayamadığım değerli hakim ve Cumhuriyet Savcılarımıza, aramıza yeni katılarak Baromuza güç katan çok değerli genç  meslektaşlarımıza, gözbebeğimiz stajyerlerimize ve  adalet çalışanlarına  başarılar diliyor, yeni adli yılın tüm yargı mensupları ile ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Sözlerime  başlamadan önce Aksaray Barosu’nun kuruluşunun 25. Yılını bir kez daha kutluyor,  Aksaray Barosunun bugünlere gelmesinde emeği geçen her bir meslektaşıma şükranlarımı sunuyor,  aramızdan ayrılan tüm meslektaşlarımızı da rahmetle minnetle  anıyorum.

Sayın Valim , değerli konuklar ,

Yargının tüm kurucu unsurları ile birlikte düzenlediğimiz bu tören ; adli tatil bitiminde düzenlenen bir “açılış töreni” olmanın  ötesinde ;  yargıyı bir araya getiren , özelde Aksaray’ımızda genelde ise yargının tümüne ilişkin  tespit ve değerlendirmeleri ifade edildiği adeta dikkatlerin adalete odaklandığı gün  olmaktadır.

Esas itibari ile yargının  sorunlarının tartışılacağı yerlerin Adli yıl açılış  törenleri olması da düşünülemez. Ancak hiç kuşkusuz ki yargıya ilişkin düşüncelerin de paylaşılması ve dile getirilmesi  de gerekli ve zorunludur.

Bugün farklı bir anlayışla  öncelikle  savunmanın temsilcisi olan “avukatlık mesleği” ne ilişkin değerlendirmelerimizi sunarak siyah cüppenin ardındaki avukatı  görmenizi  ümit ediyorum..

·        Türkiye’de  Barolar Birliği kayıtlarına göre  yaklaşık 85.000 Adalet Bakanlığı verilerine göre yaklaşık 95.000  avukat bulunmaktadır.

 

·        Aksaray’da Baromuza kayıtlı 184 avukat bulunmaktadır.

·        Halen Türkiye’de Hukuk Eğitimi verme lisansı almış 106 Fakülte bulunmaktadır.

·        Mezun veren 73  Hukuk Fakültesinden  32 si Devlet 41 i ise Vakıf Üniversitesine bağlıdır.

·        Bu fakültelerden 55 i İstanbul ve Ankara ilindedir.

·        Hukuk Fakültelerinde halen   47582 öğrenci  eğitim görmektedir.

·        Avukatlar 2008 yılından başlamak üzere Topluluk Sigortasının kaldırılması ile birlikte 5510 sayılı Yasaya tabi 4/b li olarak değerlendirilmektedirler.

·        Sosyal Güvenlik Kurumuna Prim borcu bulunan avukat sağlık hizmetinden yararlanamaz.

·        Vergi usul Yasası gereği dosyaya vekalet sunan avukat vekalet ücretini  almış kabul edilmektedir.

 

·        Serbest meslek erbabı olan avukatlar bakımından KDV oranı %18 Gelir Vergisi oranı %20-25 tir.

·        Ömrünün neredeyse yarısını adliye koridorlarında  geçiren bir avukat emekli olduğunda emekli maaşı yaklaşık 700 TL dir.

·        CMK gereği sistemde yer alan bir meslektaşım yıllarca davayı takip etmek zorunda kalmasına rağmen sağladığı hukuki yardım nedeniyle kendisine ödenen ücret asgari ücretin üçte biri seviyesinde kalmaktadır. Örneğin bir Asliye Ceza mahkemesinde sanık müdafii olan  meslektaşım bugün itibari ile yalnızca 265 TL ücretle yargılamanın sonuna kadar görevini ifa etmektedir.

·        Vatandaşlarımızdan gelen Adli Yardım taleplerinde büyük artışlar yaşanmaktadır.

·        Avukatlık mesleği 1136 sayılı yasa ile bir kamu hizmeti olarak düzenlenmiş ve avukatlar da kamu görevlisi olarak kabul edilmişlerdir 5237 sayılı Türk Ceza Yasasının 6/d maddesi gereğince avukatlar yargılama faaliyetinin bir unsuru olarak kabul edilmektedir.

·        Yasanın bu açık hükmüne rağmen silah ruhsatı ve pasaport kanununda değişiklik yapılmayarak  avukatların yargının diğer unsurları olan hakim ve savcılardan ayrık tutulmaları tarafımızdan anlaşılamamaktadır.

·        Avukatlık mesleği dürüstlük ve özen mesleğidir. Bu nedenledir ki  görevimizden kaynaklı davalar doğrudan Ağır Ceza mahkemesince görülmektedir.

·        Avukatlara yapılan saldırılar her geçen gün artmaktadır.

·        Tüm bunlara rağmen savunmanın bir parçası olarak  olmazsa olma koşulu olan avukatlar  soruşturma dosyalarının inceleyememekte örnek almakta  zorlanmaktadırlar.  5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 153.maddesinin 2.fıkrası ile  müdafilere tanınan bu yetkinin kısıtlanmasına ilişkin madde hükmünün    6526 sayılı yasa ile  21 Mart 2014 tarihinde yürürlükten kaldırılmasını son derece isabetli  olmasına rağmen maalesef bir meslektaş milletvekili tarafından bu yetkinin  kısıtlanmasına ilişkin verilen kanun teklifi Adalet komisyonunda kabul edilmiştir.

Değerli konuklar,

Sözlerimin başında da belirttiğim gibi bu sorunların tartışılacağı yerler Adli yıl açılış törenleri değildir. Ancak dikkatlerinizi avukatlık mesleğinin bilinmeyen yönlerine çekmek ve farklı bir pencereden bizleri görmenizi sağlamak istedim.

Her şeyden önce  tablonun ortaya konulması, sorunların görülmesi gerekir.

Bu anlamda barolar elbette ki “siyaset” yapmazlar  ancak  “hukuk siyaseti” yapmak da görevleri arasındadır. Bu vesile ile  bir kez daha ifade ediyoruz ki:

·        Avukatlık Sınavı

·        Avukatların Özlük hakları

·        Adli kolluk

·        Hukuk sigortası

·        Adli Yardım

·        Önleyici Hukuk

·        Uzlaşma

·        Arabuluculuk

Müesseslere ilişkin  düzenlemeler bir an  önce ve gecikmeksizin hayata geçirilmelidir.

Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı, tartışılmazlığı adil yargılanma ve sorunlarla dolu işleyişine ilişkin konularda  toplumun çok ciddi kaygı, endişe ve şikâyeti mevcuttur. Bu sorunları tartışmadan üstünü örtmek, hastalıklı  bir Hukuk devletine sebebiyet verir. İnsan Onuru, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü temeline oturan tarafsız ve güçlü  bir yargı sistemi toplumun hayat sigortasıdır

            Bu duygu ve düşüncelerle , yeni adli yılın  Türk yargı mensupları için başarılı, milletimiz  için adaletli, toplumumuz için huzurlu geçmesi temennisi ile sözlerimi bir düşünürün şu sözleri ile son vermek istiyorum.

“Adalet devletin hazinesidir”

Saygılarımla.

Aksaray Barosu Başkanı

                                                                   Av. Levent Bozkurt 

YORUMLAR

  • 0 Yorum