-

BESTAMİ ZABUN KURBAN ALIMI ve KURBAN KESİMİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık satışı yapan esnaflarımızın ve kurbanlık alacak vatandaşlarımızın dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

BESTAMİ ZABUN KURBAN ALIMI ve KURBAN KESİMİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
25 Eylül 2014 - 13:44
KURBAN ALIMI

Aksaray Hayvan Pazarı dışındaki yerlerde kurbanlık satışının yasak olduğunu belirten Zabun; "Alınacak kurbanlık hayvanların kulaklarında o hayvanı tanımlayan küpelerin bulunması zorunludur. Hayvana ait pasaport bilgileri hayvan ile uyumlu olmalıdır. İl dışından getirilen kurbanlık hayvanlarda Veteriner Sağlık Raporu mutlaka bulunmalıdır. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereğince; İl merkezi ve ilçelerden başka illere yapılacak her türlü hayvan sevklerinde; menşeine en yakın yerdeki, İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü veya İlçe Müdürlüklerinden "Veteriner Sağlık Raporu" alınması zorunludur. İl içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportu, küçükbaş hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesinin bulundurulması gerekmektedir. Kurbanlık olarak alınacak hayvanlarda aşırı durgunluk, halsizlik, öksürük ve aksırık, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalıdır. Ayrıca aşırı zayıf, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanlar ile gebe olma ihtimali olan hayvanlara özellikle dikkat edilmelidir.

KURBAN KESİMİ

Kurbanlık hayvanlar, İl Kurban Komisyonunun belirlediği, İlimizdeki iki kesimhane ile kurban bayramı süresince hizmet verecek olan semt pazarlarında kesilecektir. Kurbanlık etin dayanma süresi kesim kalitesine göre değişmektedir. Bu nedenle kurbanlık hayvanların kesimi; mezbaha veya hayvan kesim yerlerinde kesim konusunda deneyimli kişilerce usulüne uygun şekilde yapılmalıdır. Kesim yeri temiz, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir olmalıdır. Kesim mümkünse askıya alınarak yapılmalıdır. Hayvanlar tutulup yatırılırken veya askıya alınırken eziyet edilmemelidir. Hayvanlara bir gün öncesinden yem verilmemelidir. Kesilen hayvanların kulak küpe numaraları İl/ilçe Müdürlüklerine bildirilerek ulusal veri sisteminden düşümü sağlanmalıdır.

Derinin yüzümü sırasında ekonomik değerinin kaybını önlemek için çok dikkat edilmelidir. İç organlar ve tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından, kurban atıkları, çöp varillerine veya kanalizasyon kanallarına atılmamalı, sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde üzerine kireç tozu dökülerek derin çukurlara gömülmelidir.

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli (5-6 saati geçmemeli) daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak bir durumda üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemelidir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzde bayram süresince nöbetçi veteriner hekim bulundurulacaktır. Vatandaşlarımız 2131021 numaralı telefondan veteriner hekimlerimize ulaşabilirler. "dedi.

Ayrıca; tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını şimdiden kutladığını söyleyen Zabun; Kurban Bayramının ülkemize ve tüm İslam Alemine hayırlar getirmesini diledi. 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum