-

AKSARAY DA ÜRETİCİLERE YEMLİK KANOLA '' LENOX '' DESTEĞİ

Aksaray da Lenox (Yem Şalgamı) Demonstrasyonu Yapıldı...

AKSARAY DA ÜRETİCİLERE YEMLİK KANOLA '' LENOX '' DESTEĞİ
15 Ekim 2014 - 16:41
Aksaray Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğünden yapılan açıklamada :

Ülkemizde ve ilimizde kaliteli kaba yem açığının giderilmesi için yeni yem bitkileri çeşitleri araştırılarak bunlardan bölgemiz için uygun olanların üretimini çiftçilerimize tanıtmak için Lenox (yem şalgamı) demonstrasyon çalışmaları başlatıldı.



Bu kapsamda İlimiz Taşpınar Kasabasında 40 dekar alana Lenox yem bitkisi ekimi yapıldı.

Yem bitkileri desteklemeleri kapsamında ekiliş yapan üreticiler lenox yem şalgamı desteklemesinden yararlanabiliyorlar. Yurdumuzda Yemlik Kolza, Yemlik Kanola olarak da bilinen LENOX, sulu alanlarda dekara 10 – 15,5 ton’a kadar verim veren mükemmel bir bitkidir. Kuru maddesindeki protein % 18 – 22 arasında değişir. Bu özelliği ile yoncadan üstündür. Macar fiği ve yerli fiğden en az iki kat daha verimlidir. Yeşil ot olarak hayvanlara verilebildiği gibi silaj yapılarak da kaliteli bir yem temin edilebilir.



EKİM ZAMANI: Tek yıllık kış bitkisidir. İç Anadolu’da Ağustos sonu – Ekim 15′e kadar ekilir. Tohumu çok küçük olduğundan iyi hazırlanmış bir tohum yatağına ihtiyaç duyar. Ön  bitkinin hasadından sonra toprak 8-10 cm derinliğinde çoklu pullukla sürülür. Ekimde tohumun istenen derinliğe düşmesini sağlamak için tapan çekilmelidir.

 

EKİM ŞEKLİ: Yonca ekilişi gibidir. Ekim sonunda mutlaka merdane ile toprak sıkıştırılır.En uygun ekim zamanı Ağustos sonundan Ekim ortasına kadar olan dönemdir. Bu dönemde tavlı toprağa ekilen yem şalgamı, kışa 6-10 yaprakla girer ve -15 °C düşük sıcaklıklara dayanabilir. Dekara atılacak tohum miktarı 650 gr-1kg.dir. Yem şalgamı, yonca ve buğday gibi küçük tohumları ekebilen mekanik veya pnömatik mibzerle 1,5-2 cm derinlikte ekilir. Azot ihtiyacı dekara 13-20 kg’dır. Bunun 3-4 kg kadarı sonbaharda ekim öncesi verilmelidir. Geri kalan miktar kıştan çıkmadan önce ve sapa kalkma döneminin başında olmak üzere iki dönemde verilmelidir. Fosfor ve Potasyum toprak analizi sonuçlarına göre gerek duyulursa ekim öncesinde dekara 5-10 kg fosfor, 10 kg’a kadar da potasyum verilebilir.


 

KÜKÜRT: Önemli bir ihtiyaçtır; sapa kalkma öncesi dekara 1,5-5 kg kükürt verilmelidir.

 

GÜBRELEME: Ekimden önce mutlaka toprak tahlili yaptırılmalıdır. Toprak tahlili sonucuna göre kompoze gübrelerden biri verilir. Şubat ayında % 21 lik Amonyum Sülfat verilir. Bizim denememizde(Ekiliş ile birlikte dekara 25 Kg. DAP gübresi atılır. Şubat ayında ise dekara 25 Kg. % 21 AS (Şeker) gübresi atılır. Yeşil olarak da yedirilebilir ancak asıl slaj yapılmak suretiyle hayvan beslemesinde kullanılmaktadır.)

 

SİLAJ YAPIMI: Silaj yapılırken bir ton yeşil şalgam içine 40 – 50 kg. buğdaygil kırması katılmalıdır. Çok sulu bir yem olduğu için, silaj yaparken içine hububat balyası samanı katılırsa kaliteli olan suyunun zayiatı önlenebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum