-

AKSARAY İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİNDE HADİS VE SÜNNET KONUŞULDU

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İslami İlimler Fakültesi (İİF) tarafından “Müslüman’ın Hayatında Hadis ve Sünnet’in Yeri” konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, Prof. Dr. Bilal Saklan, Prof. Dr. Mahmut Yeşil ve Prof. Dr. Muhittin Uysal katıldı.

AKSARAY İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİNDE HADİS VE SÜNNET KONUŞULDU
18 Kasım 2014 - 09:32
Panelin açılış konuşmasını yapan ASÜ İİF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahaüddin Varol, fakültenin gelişiminden söz etti. “Henüz 2’nci yaşımızı doldurmadık ama öğrenci sayımız 300’e ulaştı” diyen Dekan Varol, “Bu süre içerisinde Fakülte Dergimizi çıkarttık ve Yüksek Lisans eğitimine başladık. Öğrencilerimizin sadece bilgi açısından değil, tecrübe ve birikim açısından da donanımlı olmaları için gayret gösteriyoruz” dedi. Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar ise selamlama konuşmasında, son derece önemli hususların altını çizdi. Hadis ve Sünnet’in hayattaki yeri ile alakalı mevcut görüşlerin birkaç kategoride toplanabileceğini söyleyen Rektör Acar, “Birincisi; Hadis’i ve Sünnet’i neredeyse hayattan dışlayan, “Kur’an varken başka bir kaynağa ihtiyaç var mı?” diyen, Hadis’i ve Sünnet’i küçümseyen bir bakış açısı var ve ben buna katılmıyorum. İkincisi; Hadis ve Sünnet’i -özellikle de Hadisleri- sorgulamadan, olduğu gibi alan ve onu adeta Kur’an’ın bir eşdeğeriymiş gibi kabul eden bir görüş var ve bu da benim katıldığım bir görüş değil” dedi. Hadis ve Sünnet konusundaki sağlıklı tavrın orta yoldan gitmek olduğunu dile getiren ASÜ Rektörü, “Kur’an’ı Kerim birinci kaynağımızdır. Onu destekleyen, onun bazı bölümlerini daha iyi anlamamızı sağlayan bir kaynak olarak Hadis ve Sünnet’ten faydalanmak gerekir. Ama Sünnet’i ve Hadis’i mutlaka biraz eleştiri süzgecinden geçirerek hayata adapte etmek çok daha sağlıklı bir yol” dedi. Prof. Dr. Mustafa Acar, panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve Konya’dan Aksaray’a panel için gelen hocalara teşekkür etti.

 

- Herkes Dinini Öğrenmek ve Yaşamak Mecburiyetinde -

Yapılan açılış konuşmalarının ardından panelistler kürsüye geldi. Panel Başkanı, Necmettin Erbakan Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, “İnsanlar neden hayatın içine Sünnet’i ve Hadis’i sokmuyorlar? İnsanlar neden gözü kapalı Hadis ve Sünnet’i hayatın her safhasına soktuğunu zannederek ömrünü geçirir?” sorularını sordu ve Müslüman’ın uyması gereken ölçülerden söz etti. Allah’ın insanlara, “Hazreti Muhammed’den sonra artık bizden size vahiy gelmeyecek, herkes kıyametin kopacağı güne kadar İslam’ı yaşasın, öğrensin, ailesine ve etrafına öğretsin, çünkü ruhani bir sınıf ihdas etmiyorum. Herkes dinini öğrenmek, öğretmek, yaşamak, uygulamak mecburiyetinde” dediğini ve insanlara bir görev yüklediğini anlatan Koçkuzu, “Aşağı yukarı 70 yıldır Kur’an ve dini ilimler serbest. Ama çok acı bir durum var. Namaz kıldırmak, Kur’an öğretmek gibi işlerde tembellik yaptık ve kenara çekildik. Bugün dünya üzerindeki İslam toplumları arasında, dini birikim ölçülerinin en az olduğu milletiz” dedi. Daha sonra diğer panelistler Prof. Dr. Bilal Saklan, Prof. Dr. Mahmut Yeşil ve Prof. Dr. Muhittin Uysal, Müslüman’ın hayatında Hadis ve Sünnet’in yerini detaylı şekilde anlattılar.

 

Panel soru-cevap bölümünün ardından tamamlandı. İİF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahaüddin Varol, katılımcı hocalara “Teşekkür Plaketi” takdim etti. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum