-

ULUSLARARASI DİN VE İNSAN HAKLARI ÇALIŞTAYI KONYA'DA YAPILDI

Selçuk Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İsveç merkezli Raoul Wallenberg Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenen 2’nci Uluslararası Din ve İnsan Hakları Çalıştayı Konya’da gerçekleştirildi.

ULUSLARARASI DİN VE İNSAN HAKLARI ÇALIŞTAYI KONYA'DA YAPILDI
28 Kasım 2014 - 13:44
Çalıştay’ın açılış törenine Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar da katıldı.

Bu yıl ‘Din Perspektifiyle Uluslararası İnsan Hakları Hukukunda Barış Hakkı’ temasıyla gerçekleştirilen Çalıştay’da barış, barış eğitimi, barış süreçleri, küresel barışın tesis edilmesi, Ortadoğu’da barış gibi konular ele alındı. Çalıştay’ın açılış konuşmasında Selçuk Üniversitesi İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve Çalıştay Koordinatörü Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, “Barış hakkı, insan haklarının da içinde olduğu bir haktır ve çok önemli, kapsayıcıdır. İnsanlık hakları ile ilgili tüm problemlerin çözümü barışa bağlıdır” dedi. Çalıştay’da söz alan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, semavi dinlerin insan haklarının en büyük garantörü olduğunu söyleyerek, “Bu tür toplantılar umarım Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’ye ve semavi dinlere kulak verilmesini sağlar. Böylelikle insanlığın uzlaşarak barış ve esenlik ortamında yaşaması sağlanmış olur” dedi. Kısa bir açılış ve selamlama konuşması yapan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ise, “Din, İnsan Hakları ve Barış” kavramları arasında sağlam köprüler kurulmasının önemine işaret etti. İnsanların ve devletlerin çoğu kez (petrol, enerji, siyasi ve iktisadi menfaatler gibi) “dünyevi” amaçlarla savaştıklarını, ancak savaşı meşrulaştırabilmek için özgürlük, din, demokrasi gibi kavramlara müracaat ettiklerini, hattâ bu kavramları istismar ettiklerini belirten Acar, örneğin Ortadoğu’yu petrol için işgal eden Batılı güçlerin “cihat” kavramını istismar ederek İslam’ı terörle ilişkilendirip, işgali meşrulaştırmaya çalıştıklarını vurguladı. İslam’ın esasen “barış ve esenlik” anlamına geldiğini, temel insan haklarının garanti edildiği bir dünyanın gerçek anlamda “imtihan dünyası” olacağını söyleyen Acar, düzenlenen çalıştayın bu konularda farkındalık yaratma ve karar alıcılara yol gösterme açısından çok önemli olduğunu belirtti ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Çalıştay’da “Barış, Barış Eğitimi, Barış Süreçleri ve Din,” “Küresel Barışın Tesis Edilmesi,” “Ortadoğu’da Barış,” “Türkiye Barışını Arıyor” ve “Küresel Barışa Doğru: Dünya’dan Farklı Bakışlar” konulu oturumlar gerçekleştirildi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum