-

REKTÖR ACAR EĞİTİM VE AHLÂK ŞÛRASI'NA KATILDI

Türkiye Yazarlar Birliği ve Eğitim-Bir-Sen işbirliği ile Ankara’da düzenlenen ve üç gün süren “Eğitim ve Ahlâk Şûrası” tamamlandı. Şûra’ya yazarlar, akademisyenler ve siyasetçiler katıldı. Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar da, Şûra’ya katılan isimler arasında yer aldı.

REKTÖR ACAR EĞİTİM VE AHLÂK ŞÛRASI'NA KATILDI
01 Aralık 2014 - 11:45
Şûra’da yapılan konuşmalarda ahlâkın da, eğitimin de her çağın insanlarının meselesi olduğu belirtildi ve en temel problemlerden olan “Eğitim konusunda Türkiye’nin bir restorasyona ihtiyacı var mıdır?” “Yeni Türkiye’de eğitim ne kadar öncelikli meseledir?” gibi sorulara cevaplar arandı. Öğrenerek zekâyı geliştirirken, hareketlerin mutlaka bir ahlâkî değeri olması gerektiğinin vurgulandığı şurada, öğretim sisteminin öğretme yanında etkili bir terbiye cihazı da olması gerektiği belirtildi; bilgili nesiller yetiştirmenin, aynı zamanda ahlâklı, yüksek karakterli nesiller yetiştirmek anlamına geldiği ifade edildi. Yapılan konuşmalarda altı çizilen noktalar özetle şöyle: “Ahlâkilik, insanda bir aşkınlık meydana getirir. Gayri ahlâkilik ise, insanlık kaybıyla eşdeğerdir. Toplu yaşamak, ahlâkı zorunlu kılar. Hukuk sosyal zaruretlerden doğar, ahlâk ferdî vicdanlarda oluşur. Hukuk sosyal realiteyi düzenler, ahlâk ideali araştırır. Hukuk cezalandırır, ahlâk vicdani sorumluluk yükler. Hukukun müeyyidesi maddidir, ahlâkın manevî. Hukuk kanunlara dayanır, teşkilatı vardır, ahlâkın yoktur. Ahlâk hukuktan kapsayıcıdır.  Ahlâk meselesinin kaynağında sorumluluk vardır.”

Yapılan açılış konuşmalarının ardından oturumlar başladı. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, oturumlar sırasında zaman zaman söz alarak, ahlâkın sadece ders müfredatına sığdırılamayacak kadar önemli olduğunu; öğretmen ve hocaların öğrenciye öğretilen dürüstlük, çalışkanlık, cömertlik, sevgi, saygı, iyilik gibi değerlerin canlı timsali olmaları gerektiğini; ahlâkın dini temellendirmesinin seküler ve sosyolojik temellendirmelerden daha ikna edici olduğunu; ahlâk ve değerler eğitiminin sadece devlet eliyle değil, aynı zamanda sivil toplum eliyle de yapılması gerektiğini vurguladı.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Şûra üç gün sürdü.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum