-

ASÜ'LÜ AKADEMİSYEN İNCELEMELİ PATENT ALDI

Aksaray üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Tunç, hazırladığı “Bor Katkılı Lantanyum Bizmut Oksit Nano Katı Oksit Yakıt Hücresi Seramik Malzemesi Üretim Yöntemi” başlıklı çalışması ile “İncelemeli Patent” aldı.

ASÜ'LÜ AKADEMİSYEN İNCELEMELİ PATENT ALDI
01 Aralık 2014 - 11:47
Alınan patente ilişkin açıklamalar yapan Doç. Dr. Tuncay Tunç, bizmut oksit seramik malzemesinin başta çelik üretimi, yanma motorları, katı oksit yakıt hücreleri gibi uygulamalarda kullanıldığını; oksijen sensörü olarak da geniş bir uygulama alanına sahip olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra malzemenin, özellikle rafinerilerde düşük karbonlu bileşikleri verimli hale dönüştürmek için katalizör olarak da kullanılabildiğini söyleyen Tunç, “Bu uygulamaların hepsinde seramik malzemenin mekanik ve termal özelliklerinin yanı sıra, yüzey alanlarının da son derece fazla olması gerekmektedir. Bu buluşta elektro-eğirme tekniği kullanarak nano-lif şeklinde bizmut oksit seramik malzeme üretimi gerçekleştirilmiştir. Buluşta polimer çözeltisi kullanılarak bor katkılı, lantanyum oksit ile stabilize olmuş bizmut oksit nano katı oksit yakıt hücresi seramik malzemesi üretilmiştir. Bu buluşta seramik malzemeyi daha ekonomik yani daha düşük sıcaklıklarda, ayrıca teorik yoğunluğa yakın kalitede elde edebilmek için ve stabilizasyonun daha verimli olması için bor oksit katkılanmıştır. Bor kaynağı olarak da borik asit kullanılmıştır. Böylece yüksek kaliteli, kimyasallara ve özellikle aşınmalara karşı dirençli, yüksek sıcaklıklara dayanıklı ve yüksek sertlikte seramik kompozit malzemeler elde edilmiş oldu” dedi.

 

İncelemeli Patent hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Tuncay Tunç, “Buluş türüne göre konu olan ürün ya da gelişmenin haklarını korumak için buluş sahibinin başvurusunun, şekli şartlara uygun olması ve patent verilebilirlik kıstaslarını sağlaması halinde, başvuru sahibi bir araştırma kuruluşunu da seçerek gerekli dosyanı Türk Patent Enstitüsüne sunar. Araştırma kuruluşundan gelen rapor olumlu ise ya da olumsuz durumlar başvuru sahibi tarafından değiştirilip düzeltilmiş ise tekrar aynı ya da farklı bir kuruluşa inceleme dosyası olarak sunulur. Gelen inceleme raporunun olumlu olması durumunda buluşa “İncelemeli Patent Belgesi” verilir ve 20 yıl sürecinde patent konusunun tüm hakları başvuruyu yapan kişiye ait olur” dedi. Patent için araştırma kuruluşu olarak Rus Patent Enstitüsü’nün seçildiğini kaydeden Tunç, “Rus Patent Enstitüsü, buluşun daha önce hiçbir yerde yapılmadığını onaylamıştır. TÜBİTAK ise bu patent için Rus araştırma kuruluşunun giderlerini karşılamıştır” dedi. Doç. Dr. Tuncay Tunç bu buluşu, Gazi Üniversitesi’nden çalışma arkadaşlarıyla gerçekleştirdi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ise çalışmasından dolayı Doç. Dr. Tuncay Tunç’u tebrik etti ve ASÜ’nün başarısında akademisyenlerin büyük emeklerinin olduğunu belirtti. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum