-
ABDULLAH GÜDENDEDE

ABDULLAH GÜDENDEDE


Hacamat ve Bel Fıtığı

16 Mart 2015 - 11:28

Hacamat geleneksel bir tedavi yöntemimizdir. Çok eskiden beri insanların farklı tedavilerde kullanmasıyla yaygınlaşmıştır. Peygamber Efendimiz(s.a.v) in kullanmaya başlamasıyla da Müslüman olan milletlerde de sünnet olarak uygulanmıştır. Son yüzyıla kadar yoğun şekilde bizim toplumumuzda da yaygın şekilde kullanıldı. Yeni dönemde toplum zihnin zoraki silinen çoğu şey gibi hacamatta dışlanmış ve silinmeye yüz tutmuştur. Çok az da belirli bölgelerde insanların kendi aralarında bu uygulamayı devam ettire gelmişlerdir. Son yıllarda ise dünyaca ünlü sanatçılar ve futbolcuların hacamat yaptırmasıyla yeniden gündeme gelmiştir. Modern tıbbın artık insanların sorunlarına yeterince çözüm üretmemesiyle de arayış içerisine girilmesine sebep olmuştur. Böylece hacamat toplumda yayın halde kullanılmaya başlanmıştır.

Hacamat koruyucu sağlık yaklaşımı olarak kullanılsa da asıl olarak modern tıbbın çözüm bulamadığı hastalıklar üzerindeki etkisi çok konuşulmaktadır. Migren ağrılarını hala çözebilen bir yöntem yokken hacamatın çoğu hastada bu hastalık üstünde tedavi edici rolü olduğunu biliyoruz. Bunun yanın da kas spazmlarını çözmesi noktasında da etkili oluyor. Daha genel sorunlar üzerinde de etkisi vardır. Ancak hacamatın etkili olduğu hastalıklardan ziyade fiziksel bir sağlık sorunu olan bel fıtığı üzerine etkisinden bahsedeceğiz. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi bel fıtığı öylece sadece belin dış kısmından yapılacak müdahaleyle çözülebilecek bir sorun değildir. Omurgalar arasındaki dokunun yapısının bozulmasıyla meydana gelir ve sanılanın aksine belden direkt ulaşmak zordur. Arkanın ön tarafındadır arada farklı yapılar vardır. Bu özelliğiyle tedavisinin yapılması oldukça zor olan bir hastalıktır. Dejenerasyonun ilerlemesi ve eklem arasındaki yapının iyice bozulup dağılmasıyla cerrahi zorunlu hale gelir. Peki, hacamat bel fıtığını çözer mi?

Hacamatın bel fıtığı çözmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Bel fıtığı fiziksel bir sorundur. Bu yüzden ancak bir fizyoterapist eliyle çözülebilir. Bel ağrılarının çok az bir kısmı bel fıtığından kaynaklanmadığı için ve MR sonuçlarının hata payının yüksek olması gibi şeyler çok bilinmediği için insanlar beldeki her ağrıyı fıtık ağrısı sanıyorlar. Hacamatın etkisi ancak kas spazmını çözmek üzerinedir. Hastada fıtık değil de sadece spazm ya da buna benzer şeylerden dolayı ağrı varsa birkaç saat içinde hacamat yapılmasıyla bölgedeki kan değişimiyle çözülür. Hasta böylece fıtığın tedavi olduğunu zanneder. Böyle bir şey mümkün değildir. Bel fıtığının çözülmesi için iyi bir fizik tedavi gerekir. Hacamat ancak spazmı çözmek amacıyla kullanılabilir. Sonrasında gerekli tedaviler yapılır. Ve tabi koruyucu sağlık yaklaşımlarının öğretilmesiyle sorun çözülmüş olur.

Bel fıtığını hacamat yaparak çözmek asla mümkün değildir. Tamamlayıcı tıp yaklaşımlarının farklı yönlerden kabul edilebilir etkileri vardır. Konu fizik tedavi ve rehabilitasyona gelince burada fiziksel sorunlar vardır. Sorun başkadır. Orta ki sorun fizyoterapist müdahalesiyle ve hastanın katılımıyla çözülebilir şekildedir. Hiçbir tamamlayıcı tıp yaklaşımı fiziksel bir sorunu tek başına tamamen çözemez böyle bir şey mantıken de mümkün değildir. Bu konuda insanlarımızın daha araştırmacı olmaları gerekir. Çözülemeyen her sağlık sorunun sizi böyle arayışlara sürüklediğini biliyoruz. Bunun için devlet ve özel hastanelerde fiziksel bir hastalıktan dolayı tedavi alacaksanız fizyoterapist tedavisi istemeyi unutmayın. Bütün eksiklikler bu şekilde aşılabilir.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları

www.fztabdullahgudendede.com

abdullah güdendede