-
ABDULLAH GÜDENDEDE

ABDULLAH GÜDENDEDE


Migren İlerleyen Bir Rahatsızlık

05 Eylül 2016 - 08:37

Migren hastalarının hayattan bıkmış bir halde olduğunu gördükçe tedavisinin önemini anlamış oluyoruz. Migren sıradan bir rahatsızlıktan çok daha fazlası… Psikolojik olarak bireyi etkileyen ve günlük yaşam kalitesini azaltan bir yönü var. Bütün gün ağrılarla geçerken bu dayanılmaz ağrılar baş bölgesinde olduğu için hayatla irtibatı kesmeye sebep olur. Gece daha çok görülmesi uyku problemlerine yol açarken sonrasında bütün gün ağrı geçse bile uykusuzluk ve ağrılar sonunda bir enkaza dönmüş vücutla işlerinize ve ailenize vakit ayırmak durumunda kalırsınız. Tedavisi ise kullandığınız ilaçla olmadığını bilseniz de ağrılarınızdan o anlık kurtulmak sizin için her şeydir.

            Migrenle yaşamak imkânsızdır. Migren büyük oranda ilerleyicidir. Ataklar çoğu zaman öncekilere göre daha sıklaşır ve ağrıların süreside uzar. Hastaların büyük bir kısmında mide bulantısı ve görme ile ilgili şikâyetler başlar. Kusmanın eşlik ettiği ve atak sıklıklarının haftanın çoğunda olduğu hastalar artık çaresiz kalırlar. İlaç kullanımı yaygındır. Ağrı olduğunda ya da ağrısız dönemde de alınan ilaçlarla atakların hafif geçirilmesi amaçlanır. Ağrıların tedavisini yapmak yerine onu geçiştirme işine yarar. Bir süre sonra ilaç dozajının yetmediği ve daha kuvvetli ağrı kesicilere ihtiyaç duyulacağını söyleyebiliriz.

            Modern tıpta migreni tedavi edecek bir yaklaşım hala ortaya konmuş değil. Buda migren hastalarını farklı çareler aramaya itiyor. Tabi her yöntemin anlatırken uzmanı o yöntemin migrene kesin çözüm olacağı inancını da paylaşıyor. Migren hastaları için artık yapılması gereken rahatsızlıklarının çözümü için çare aramaktır.  Bir yöntemin tek başına tüm hastalar da iyi olduğunu söylemek mümkün değil ancak kombine edilerek çok yönlü bir yaklaşımla migren tedavisi yapılabilir.

            Bir yöntemde ziyade hastanın durumuna göre belirlenmiş yöntemlerle tedavi de başarı yakalanabilir. Tedavi de başarılı olunduysa sonrasında hastalık takibi yapılmalıdır. Tedavinin kendisi kadar takipte önemlidir. Tekrarlamasının önüne geçilmesi için hastaya özel verilen tavsiyeler çok önemlidir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle..

YORUMLAR

  • 0 Yorum