-
ABDULLAH GÜDENDEDE

ABDULLAH GÜDENDEDE


SORULARLA HACAMAT

13 Ekim 2014 - 11:06

FİZİK TEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIK SORUNLARI

FZT.ABDULLAH GÜDENDEDE

SORULARLA HACAMAT

Hastalıkların tedavisi için her gün yeni yöntemler bulunuyor. Hastalığın tamamen geçirilmesi sağlık alanındaki çalışmaların tek amacıdır. Çoğu hastalık için bu şekilde bir tedavi yönteminin olmaması koruyucu sağlık hizmetlerinin önem kazanmasına sebep oldu. Bu sağlık hizmetleri hastalığa yakalanmadan önce tedbir almak üzerine kurulu bir yaklaşımdır. Öncelik olarak hastalıktan korunma amaçlı sonrasında ise tedavi şeklinde özetlenen bir yaklaşım mevcuttur. Peki, geçirilemeyen hastalıklar mevzusu? Bu konu hep bir soru işareti olarak cevabını aramaya devam edecektir.

Son aylarda özellikle üzerinde köşe yazıları yazdığımız hacamat konusunda çok sorular geldi. İnsanların bu konu üzerine olan ilgileri hayli çok oldu. Bunda bahsettiğimiz etkenlerinde rolünün fazlasıyla olduğunu düşünüyorum. Bir sünnet olan bu yöntem İslamiyet’ten öncede uygulanan bir tedavi şeklidir. İnsanoğlu çok eski zamanlardan beri bu yöntemi farklı şekillerde de olsa uygulaya gelmiştir. Özellikle bu yöntemin uygulandığı bölgelere göre faydaları değişmektedir. Ama detoks noktaları dediğimiz ve sünnet bölgesi olarak da bilinen noktalardan yapılan uygulamalar vücudun tamamı için tüm uygulamalardan önce yapılması gereken yerlerdir. Yapılan uygulamalardan sonra özellikle kronikleşmiş baş ağrılarında etkili sonuçlar alınmaktadır. Baş ağrılarının birçok sebebi vardır. Altta yatan bir sebep bulunamadığı ve çoğu zaman hayat boyu devam eden migren gibi ağrılarda da etkilidir. Bel ve boyun ağrılarını oluşturan etkenlere göre uygulamanın etkisi de değişmektedir. Kalp ve karaciğer ve diğer organların bölgelerine yapılan uygulamada problemin durumuna göre olumlu etkileri olmaktadır. Kadınlarda adet(regl) düzensizliği gibi problemlere de çözüm getirebilmektedir. Yüksek tansiyon ve şeker hastalıklarında da doğru bölgelere yapılacak uygulamayla fayda sağlanmaktadır. Şunu özellikle belirtmek isterim ki bel ve boyun ağrılarına neden olan fıtık(disk hernisi) ve kireçlenme gibi sorunlara hacamatın direkt bir etkisi yoktur. Ancak bu sorunlardan dolayı bölgede kaslar da spazm olur. Bu kasların tekrar eski haline gelmesiyle rahatlama ve ağrılarda azalma şeklinde fayda görülebilir.

Çağımızın hastalıkları olarak bakılan kronik yorgunluk, stres, halsizlik, unutkanlık, depresyon ve hafıza problemlerine de dolaylı yönden vücut sistemlerin güçlenmesini sağlayarak güzel sonuçlar doğurabilmektedir. Sivilce, egzama gibi problemlere vücudunun deri bölgesinde rahatsız edici olan hastalıklara da yapılan uygulamayla güçlenen savunma sistemi sayesinde etkin sonuçlar alınmaktadır. Bununla birlikte görme problemlerinde de kendine has bir etkisi mevcuttur. Uygulama yapılan hastaların genel söylemi görme netliğinin arttığı yönünde olmuştur. Romatizmal hastalıklarda da dolaylı yönden olumlu sonuçlar alınabilmektedir. En çok merak edilen sorulardan biride işin manevi boyutuyla alakalı olandır. Bu noktada da hastalardan alınan geri bildirim genel bir rahatlama ve üzerinden yük kalkması şeklindedir. Tabi sünnet için yapılan uygulama da ki sonuçlar diğer tedavi amaçlı olanlarda olduğu gibi kişiye özgüdür.

İnsanlarımızın çokça merak ettiği hacamat uygulamasının hala gizemli yönleri vardır. ABD ve Avrupada hacamatın etkileri üzerine çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Özellikle sporcuların performanslarını artırmak amaçlı olarak yaptırması ve ünlü kişilerin bu uygulamayı yaptırmaları son yıllarda hacamatın dünya bazında duyulmasını sağlamıştır. İslam coğrafyasında da unutulmakta olan bir sünnetin ihyası olarak hem de sağlık açısından hissedilen bir eksiklikten de kaynaklı, günümüzde bu tedaviye giderek artan bir talep vardır.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…