-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


B. Bölcek köprüsünde hızlı gelişme

13 Nisan 2015 - 13:08

     Pazar günü uzun zamandan bu yana dolaşmadığım şehirde bir tur attım daha sonra Büyük Bölcek köprüsüne bakmak istedim. Arabadan inip kenarlarından köprüyü kontrol ettim. Sonra karşımda elektrikli bir panoda rakam gördüm. “ köprünün bitimine 25 gün kaldı” diye yazıyor. Hiç görüp alışık olmadığım bir yazıyı görmek gerçekten de beni şaşırttı. Bende kendi kendime dedim ki, hadi 25 günü geç varsın 30 gün kalsın demekten kendimi alamadım.

      Gün ve tarih olayı Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’dan kalma. Verdiği ihalelerde müteahhitle pazarlık yapar süre verir, temel atma töreninde de verdiği süreden önce yapılmasını ister ve verdiği tarihte de biterdi.

    Hakikaten de dışardan görüldüğü gibi değil gerçekten köprünün iskeleti ortaya çıkmış. Verilen tarihte de biteceğe benziyor. Çevre genişlemesine de baktığımızda yol bayağı genişlemiş ve trafiği rahatlatacak duruma gelmiş. Hatta ben bir yazımda bu köprünün çok uzayacağı endişesi ile “umarım gurbetçiler gelmeden köprü biter” diye yazmıştım. Ama gördüm ki biz yanılacağız ve daha erken biteceğe benziyor.

     İnşallah bu güzel başlangıç ve tarih vermeler diğer çalışmalarda aynı şekilde devam eder. Yeni hizmetlerin yapım ve uzaması gerçekten insanların canını sıkmakta idi. Bunun örneklerini şehir merkezindeki gecelik yol çalışmalarında gördük. Bir gecede yollar açılıp asfaltlanması insanları sevindirmişti. Bundan dolayıdır ki, Sayın Başkan Haluk Şahin Yazgıya teşekkür ediyorum.

      30 yıldır ilk defa gördüğüm bir husus ise 20 Mart itibarı il Aksaray’da sıcak asfaltın atılması. Asfalta genel olarak Haziran ayında başlanır, son baharda yağışlar başlayınca biterdi. Aynı gün Hasas ve Nakkaş mahallesinin giriş arasından geçtim tesadüfen sokaklara yeni sıcak asfalt atılmış. Sordum 20 Martta başlandı buraya asfalt atma işi dediler. Başkan asfalta erken başlayıp geç bitirdiğine göre bu sene Aksaray’da herhalde asfaltsız yol kalmayacak.

      Hürriyet mahallesine giderken Halk Eğitim Müdürlüğü karşısındaki yeni açılan kavşağın göbek ve refüjlerine dikilen çiçekler insanın içini açıyor. Ben hep başka şehirlere gidince bu tür çiçekleri görünce çok hoşuma gider gıpta ile bakar neden bizde yok derdim.

      Bu güzel çiçekleri bazı yerlerde de görmek mümkün, ancak umarım bunu şehrin merkezi yerlerine de yayarlarsa şehir ayrı bir görünüm kazanacaktır. Mesela Atatürk Bulvarı ve Cumhuriyet bulvarlarının tamamına yaymak şehri ayrı bir güzellik ve görünüm verecektir.

      Eski karakol altından Sobacılar Caddesi dediğimiz yol daha önce Lise bölgesine çıkarken Medreseye doğru çıkış verilmiş giriş kapatılmıştı. Bu yanlışlığı eleştirmiş bunu hem Belediye Başkanımıza hem de Emniyet Müdürüne iletmiştim. Bu yolun trafik akışı eski şekline dönüştürülmüş ve çok güzel olmuş.

      Emniyet yetkililerimize birde Kurşunlu cami arkasındaki sokakları hatırlatmakta yarar var. Bu sokaklardaki curcuna ve kargaşa son bulmalı, daracık sokaklarda ikili araç parkları yapılıyor bazen bırakın karşılıklı geçmeyi tek araçla geçmeniz adeta bir zulüm.

      Eski terminal bölgesi ise aynı şekilde bir kargaşa içinde. Burada da trafik komisyonu kararları gerekli ve tek yol uygulaması ve parklar tek taraflı olması gerekir. Doğru dürüst vatandaş bile yaya olarak bu yollardan geçemiyor.

       Böyle bir uygulama burada yapılırsa, emniyetçilerimizde en azından belli yerlere bakmak yerine buraları zaman zaman kontrolden geçirirler. Esnafın sokak işgali, seyyarların zabıtayı yanıltınca yolları daraltması ve birde araç parkı olunca gerçekten bir sıkıntı söz konusu. Eğer burada tek yön uygulamasına geçilir araçlarda tek taraflı park yaparsa bölge rahatlar.

      Trafik elbette şehrimizin kanayan bir yarası olmakla beraber bugünün değil yılların getirdiği bir sıkıntı. Herkes bunu eleştiriyor da Demirel’in dediği gibi, “petrol vardı da biz mi içtik” hesabı yollar varda biz mi açmadık misali şehrimizin durumu bundan ibaret.

      Geleceği kimse hesap etmeden her yere yapılaşma ruhsatı vermiş ve daracık yollar. Belediyeyi satsanız bu yolları açmak için bu istimlakleri yapamazsınız. En güzeli artık büyüyen Aksaray’ı yeni bulvar ve dışa açmaktır. Bunun dışındaki trafik şikâyeti ve rahatlaması merkezde çok zor. Hele birde benim gibi yüz metre yere araçla gitmeye alışıksanız birazda suçlu biz sürücüler olsa gerek. Aksaray’ın trafik durumu bunun dışında rahatlaması çok zor, zaten her geçen gün araç yoğunluğu artıyor.