-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Giden üzülmemeli gelen sevinmemeli

09 Temmuz 2015 - 15:49

Aksaray Belediyesinde hafta içi görev değişikliği nedeni ile yaşanan spekülasyonlara üzülmedim desem yalan olur. Devletin kurumunda görev yapmamış kişiler ve devlet deneyimi olmayan insanlar olaylara dışardan bakınca başka aynadan bakıyorlar. Sanki kıyamet kopmuş gibi vay neden ayrılmış, neden alınmış ve neden istifa etmiş gibi olumsuz algı yaratmak nedense biz gazetecilerin sanki arayıp bulamadığı bir durum.

      Tabi bunu söylerken bütün meslektaşlarımı kastetmiyorum. Bulanık suda balık avlamaya çalışanlar için bu sözüm geçerli. Sadece ülkemizde değil Dünyanın her yerinde devlet kurumlarında çeşitli görev değişiklikleri gerek görüldüğünde yapılmaktadır. Devletin kurumlarında işleyiş genelde görev değişikliği gayet normaldir.

      Ben aslında bir görevde ve aynı koltukta yıllarca oturan idarecilere gerçekten karşıyım. Bir kurumun sağlıklı şekilde verimli olması için belli sürelerde değişiklik olmalıdır. 5-6 yıldan fazla bir koltuğu işgal eden kurum müdürü artık yorulup hantallaşıyor. Ayrıca o kurumla işi olanlarla eş dost olup farklı algılara neden olabiliyorlar ve istikrarlı verim alınamamaktadır.

       Efendim Yılmaz İlhan neden alındı veya neden istifa etti veya İmardan sorumlu Başkan yardımcısı neden alındı gibi dedikodulara anlam vermek çok zor. Bu işin başında oturan yetkili merciin takdir hakkıdır, buna saygı duymak lazım. Bunun arkasında ille bir şey aramak ise boş lafazanlıktır. Bir görev değişikliğinde ille de bir neden aramamak mı lazım?

     Ben Yılmaz kardeşimi de yakinen tanıyıp seven bir gazeteciyim. Kendisi bu ayrılışı yukarı almadığı gibi, Sayın Başkan Yazgıda bunda bir art niyet yok birlikte alınmış bir karar diyor. Hele çok önemlisi ise yaptıkları hizmetlere basın önünde teşekkür etmesi onun erdemliliğidir. Böyle uygun görülmüş ve karşılıklı görüş alışverişiyle ayrılınmıştır. Belediye dışındaki kurum amirleri kimsenin haberi olmadan geliyor gidiyor, onlar bizim ilgimizi çekiyor mu? Dedikodu oluyor mu? Belediye siyasi bir kurum olmasa bu geliş gidişler hangi basın mensubunun ilgisini çeker çok merak ediyorum.

     Ya ben eski bir Belediyeci olarak Rahmetli Demirel gibi 6 sefer gittim 6 sefer geldim. Gidip gelmeler memuriyette elbette vardır. Memurluk yapmayanlar, hele Belediyede çalışmamış olanlar bunu bilmezler. Birde arkandan şaibe dedikodusu çıkarırlarsa insanı en çok bu üzer. Emin olun hamdolsun en ufak bir disiplin cezası bile almadan emekli oldum, ama idareciliklerimde arkamdan dedikodu ve şaibe çıkarılması beni derinden yaralamıştı. Bunu yapanlara hiçbir zaman hakkımı helal etmedim etmiyorum da huzuru mahşerde hesaplaşacağız.

      Bakın ne güzel bir ayrılık arkalarında bir şaibe bırakmadan Başkan Yazgıda kendilerinin hizmetlerinden dolayı teşekkür etmesi kadar güzel bir şey var mı? Ne gidenler üzülsün, neden gelenler sevinsin. Devletin çarkında görev yapanların her zaman yaşayacakları bir durumdur. İlle de bir şaibe ile görev değişikliği yapılması gerekmiyor.

      Keşke bizimde zamanında görevden alındığımızda bize de teşekkür edilse idi. Başkanlar görevden ayrıldıktan sonra bizimle helalleşmek durumunda kalmasalardı. Arkamızdan “görülen lüzum üzerine” yazısını yazıp bir daha yüzümüze bakmayanlar gibi olmadığı bana göre memnuniyet vericidir. Ben her zaman şunu söylüyorum görevden alınanların arkasında şaibe dedikodusu çıkaran Başkanlar eğer o kişi hakkında kanuni işlem yapmadılarsa asıl şaibeli o idarecilerdir.

      Aslında Haluk Başkanın dediği gibi, “ aslında ben bu basın toplantısını yapma gereği bile duymuyordum. Ama işin aslını anlamadan farklı haber yapılması nedeni ile birinci ağızdan konunun aslını öğrenin diye açıklama yapma gereği duydum” demesi zaten yeterli.

     Burada asıl olan benim gibi devlet kademesinden gelmiş gazeteci çok az olduğu için devletin işleyişini bilmememizden kaynaklanan yanlış haberler yazmamızdan kaynaklanan algı operasyonundan başka değildir. Bunların devletin kurumlarında normal olduğunu bilmemiz lazım, hele siyasi kurumlarda daha normaldir.

      Dolayısı ile ben bu tür olaylara kesinlikle farklı açıdan bakmam. Hele bu kurumlara yıllarını vermiş birisi olarak gayet normaldir. Belki ilk görev değişikliği ve ayrılışta kırgınlıklar olabilir. Ama zaman içinde dostluklar ve beraberlikler devam eder. Olaya başka pencereden bakmaya gerek yok, birazda kendi penceremizden bakmamız lazım.

      Basın toplantısında bundan daha önemlisi Başkan Yazgının hizmet ve proje açıklamaları vardı. Bunlara da zaman içinde değinmeye çalışacağız dedikodu yerine bunlara bakalım.