-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


İç Anadolu’nun en büyük borsası

29 Ağustos 2016 - 11:09

Bir yıl gibi kısa sürede yapımı tamamlanan Ticaret Borsa binası İç Anadolu’nun en büyük ve modern borsası olarak hizmete girmiştir. Bu konuda Sayın Borsa Başkanı Hamit Özkök’ü tebrik etmek lazım. Bu arada Borsa ile beraber Belediye Başkanı Yazgı ile ortaklaşa yapılan canlı hayvan pazarının da temeli buraya atılmıştır. Zaten merkezde kalan Hayvan pazarı gerçek yerini bulmuştur. İnşallah kısa zamanda buraya TMO Ofisi (Silolar) da taşınınca aynı merkezde üreticiler bir arada toplanmış olacaktır. Şehrin ana girişine uygun olmayan Borsa hem modern hem kaliteli bir şekilde hizmet verecektir.

     Bir dizi ziyaretlerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfekçi önce Aksaray Valimizi, ardından Belediye Başkanımızı ve ardından Ak Parti il Başkanlığını ziyaret ederek esnaflarla da bir araya gelmiştir. Geceyi ilimizde geçiren Bakan Tüfekçi Borsa açılışında şunları söyledi:

       “Bugün burada Aksaray Ticaret Borsası Tarım ve Ticaret Merkezi´nin açılışı vesilesi ile bir aradayız. Bu son derece kapsamlı proje 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Modern alt yapıya sahip, Selçuklu mimarisi ile Aksaray´ın tarihi dokusuna uygun olarak inşa edilen Aksaray Ticaret Borsası Tarım ve Ticaret Merkezi, daha önce kullanılan eski alanın 6 katı büyüklüğündedir. Her gün yüzlerce alıcının ve satıcının bir araya geleceği satış salonu, asırlardır süre gelen pazarlık geleneğini yaşatacak, modern teknolojiyi kullanarak hizmet sunacaktır. Çağdaş borsacılığın tüm alt yapı yatırımlarını içeren, borsacılığın en uygun şartlarda gerçekleştirebilmesine imkân sağlayan bu proje Aksaraylı tacirlerimize ve vatandaşlarımıza, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin sanayi ve ticaretinin en önemli aktörlerinden olan ticaret borsaları, mesleki dayanışmanın, anayasal güvence çerçevesinde yürütülmesinin mihenk taşlarıdır. Borsalar, reel ekonominin ve rekabetçiliğin gelişmesi bakımından son derece işlevsel kurumlardır” dedi.

     Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, “15 Temmuz gecesi ülkemizin birliğine karşı bir darbe teşebbüsünde bulunuldu. Türk özel sektörü olarak hiçbir iradeyi tanımadığımızı, darbeyi asla kabul etmeyeceğimizi, seçilmiş hükümetin yanında olduğumuzu ilk andan itibaren vurguladık. Milletimizin dik duruşu, kıymetli emniyet ve ülkesini seven askerlerimiz ile birlikte kararlı duruşla bunun üstesinden geldik. Mesele vatansa teferruattır diyen bu millet milli şuurla hareket etti. İlimiz 10 bin yıllık geçmiş tarihi ile dünyada 3 önemli kentten birisidir. İlk beyin ameliyatı, il bakır demir ticareti ve özellikle ilk buğday tarımı Aksaray´da yapılmıştır. Aksaray kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan özellikleri ile dünyanın kesişme noktadır. Aksaray, hayvancılığa ve buna bağlı olarak sanayiciliği ile kalkınmasını sürdürmektedir. Oda ve borsalar şehrin öncü kuruluşlarıdır. Yeni borsa binamız ve tarım ticaret merkezimizle organize işlemi geliştirerek daha kaliteli hizmet vereceğiz. Bu tesisimiz 26 Milyon TL´ye mal olmuştur. Türkiye´nin en son model ağıyla elektronik satış salonumuz mevcuttur. İşlem hacmimiz 1,5 milyon ton iken, ileride 3-4 Milyon tona çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

       Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Aksaray tarım ve sanayide cazibe merkezi haline geldi. 54 yatırımcı vardı ve bugün 5 misli arttı ve 250´ye yükseldi. İstihdam kat be kat arttı.  Bunların altındaki başarı şudur. Bu birlik ve beraberlikten kaynaklanıyor. A protokolünden z protokolüne kadar hepsi birlik ve beraberlik içinde çalışıyor. Aksaray´ın ikinci özelliği de Aksaray´ı hep gençler yönetiyor. Aksaray Türkiye´ye örnek olacak bir başarı hikayesi yazıyor. Aksaray olarak havaalanı, demiryolu ve su talebimiz var” dedi.

      Aksaray Valisi Aykut Pekmez ise, “Önemli bir kültüre sahip ilimizin sosyal ekonomik bağlamda hak ettiği eri alması anlamında atılan önemli adımlardan biri niteliğindeki açılışa hoş geldiniz. Ticaret merkezimiz 1 yıl gibi kısa bir sürede bitirilerek Aksaray´ kazandırılmıştır. Bu tesis Aksaray´da son yıllarda gerçekleştirilen en önemli yatırımlardan biridir. 26 milyon TL´ye mal olan bu tesis sayesince tüccarlarımız daha yaşanabilir bir ortamda alış verişlerini yapacaklardır. Günümüz dünyasında her geçen gün artar küresel rekabetin ticaretteki tüm sektörleri ihracat yapmaya mecbur kıldığını göz önünde bulundurursak Aksaray için önemli bir yatırım olduğunu söylemek lazım” şeklinde konuştu.

       Açılış törenine üst düzey katılım sağlandı ve çok sayıda Aksaraylılarda eşlik etmiştir. Bunlardan başlıcalarını hatırlatacak olursak, Bakan Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Müsteşarı Cenap Aşçı, Vali Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Garnizon Komutanı Albay Gazi Demir, AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, daire müdürleri, sivil toplum örgütü başkanları ve çok sayıda esnaf katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum