-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Kime dokunsan bin ah işitiyorsun

30 Haziran 2015 - 18:35

Dün ilimizde yaşanan bir AVM yangını ile ilgili yazıyı kaleme almıştım. Aldığım çok olumlu tepkilerin yanında, birde şikâyetler oldu. Tabi bana yapılan şikâyet yerlerini ve şikâyetçileri buradan yazmam doğru olmaz. Şikâyet edilen işyerlerini yazmam ne derece doğru olup olmadığına kanaat etmeden kimsenin ticareti ile oynama hakkımız olmaması lazım. Şikâyetçilerin ismini yazmak ise onların işsiz kalmalarına sebep olmaktır. Bundan dolayı bana şikâyette bulunanalar herhalde hassasiyetimizi anlamışlardır.

Tabi bazı eksik ve yanlışlar ortaya çıkması için maalesef bizim toplumumuzda bir hadise yaşanması lazım. Acı hadiseler yaşanınca acaba bizde de yaşanır mı endişe nedeniyle bazı sızlanmalar sonradan da olsa dillendiriliyor.

Bunları dillendirirken geçmişin hatalarını mevcut Belediye Başkanına keserek günah keçisi yapmanın bir anlamı yok. Geçmişte hatır gönül ve siyaset adına bazı yerlere verilmemesi gereken işyeri açma ruhsatlarını şimdi iptal ettirmek bence yanlış. Adam oy ve tarafgirlik adına bazı yerlere işyeri açma ruhsatı verdiyse, şimdiki Başkandan iptal et düşman kazan demek pek doğru bir talep değil.

Eskiden yapılan işyeri açma ruhsatı uygulaması şimdi kesinlikle yok. Nereden bildiğime gelince anlatayım bilgi sahibi olun. Geçtiğimiz aylarda bir dostum ofis açmak için Belediyeye müracaat etmişti. Ben sadece işin itfaiye boyutuna bizzat şahit oldum. Her şeyi tamamlayan dostumun işyerine incelemeye gelen itfaiye elemanları yangın tüpünden tutun havalandırmaya kadar inceleyip, çok basit gördüğümüz ufak eksikliklerin bile giderilmesini istediler. Bunlar giderildi tekrar gelen ekip ondan sonra okey verdi.

Ben bu uygulamaya şapka çıkartırım ve tebrik ediyorum. Peki, bu uygulama geçmişte yapılıyormuydu kesinlikle hayır. Çünkü memuriyetini işyeri ruhsatı verilen Yerlerde de yapmış olan birisi olarak bunlara bizzat şahidim.

Zaman zaman memuriyetimizde İtfaiyeye sürüldüm ve burada mecburen çalıştım. İtfaiyeye işyeri açma ruhsatı için gelinir ve işyerine hiç bakmadan sadece o sokağa yangın aracı girer mi girmez mi hesabı yapılarak tasdik edilir gönderilirdi. 

Yani işin aslı şimdiki gidip bakılmaz ve yangın merdivenleri bile kontrol edilmezdi. Eğer bu kontrol yapılmış olsaydı geçen yanan yerin yangın çıkış merdiveni yaptırılırdı. 

Demek ki birçok işyerinin yangın merdiveni olmadığı gibi yangına tedbirde bulunmamaktadır. Yangın tüplerinin belli bir süre ömürleri bulunmaktadır. Kontrol edildiğinde görülecektir ki birçok işyerindeki yangın tüpleri açılışında alınmış göstermelik yangın tüpleridir. Alınan bazı işyeri ruhsatları hatır gönül meselesi nedeni ile alındığı bir kontrolde ortaya çıkacaktır.

Yapılacak en güzel iş ise bana göre şehirdeki işyerlerinin ruhsatları yeniden gözden geçirilmeli. O zaman görülecektir ki birçok eksiklikler ortaya çıkacaktır. İşyerlerini kapatma yerine eksikliklerinin giderilmesine yönelik bir çalışma yapmaktır.

Hiçbir ticaret sahibinin para kazanma amacı için çalışanların ve alışveriş yapanların hayatından daha önemli değildir. 

İşyerlerinin kapısına kilit vurmak yerine amacına uygun işletme ruhsatını uygun hale getirmeleri sağlanmalı. Bundan sonrada aşılacak işyerleri ruhsatı didik didik edilmeli. 

Efendim falan yerde çok eksik var burası kapatılsın demek yerine yeniden kontrol edilmeli. Çalışanlarda çalıştığı yerde can güvenliği olmadığını biliyorsa bile bile burada çalışmamalı. Gerekli mercilere bir şekil şikâyette bulunması daha dürüstlüktür.

Onun için birisinin verdiği ruhsatı şimdiki Başkana kapatıp kapısına mühür vursun demek çok yanlış. En doğru olanı ise her işyeri yeniden gözden geçirilip taranmalı.