-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


MHP ne kadar başarılı?

18 Haziran 2015 - 16:42

Bugün son olarak 2015 Haziran seçimleri nedeni ile MHP’nin ne kadar başarılı olup olmadığını sizlerle paylaşacağım. İlk günkü yazımda yazmıştım, HDP sıfırdan gelip %13 alıyorsa başarılıdır. Ama yarım asırlık yani 48 yıllık bir parti iktidar olamayıp puanını birkaç artırmaya seviniyorsa bunun adı başarı olamaz. İktidar olamayan mevcut partilerin hiçbirisi başarılı değildir. Buna Ak Partide dahil olmak üzere oyunu artıranda düşürende tek başına iktidar olamıyorsa başarısızdır. Çünkü bu partiler yeni kurulmuş bir parti değil ki.

     MHP büyük şehirlerde yükseliş yerine düşüş göstermiş ve bazı yerlerde HDP altına inmiştir. Anadolu’nun bazı illerinden birer Milletvekili çıkarmayı başarı gibi görmek ise yanılgıdır. Partiler sürekli muhalefet olmak için kurulmaz, iktidar olmak için kurulur.

      MHP Güneydoğu illerinde dün Belediye Başkanları ve Milletvekili çıkarırken, şuanda bu bölgede tamamen yok olmuştur. Peki, o zaman siyasi çizgilerinde bir değişiklik mi oldu da buralarda silindi? Asıl işin bu tarafına bakmak ve analiz etmek lazım.

     Kürt kökenli vatandaşlara karşı acaba bir siyasi değişiklik mi yapıldı? Evet, söylemler ve siyasi tutumlar bu bölge insanlarını MHP den koparmıştır. Öyleyse bu söylem ve yaklaşımlarda değişiklik yapılarak herkesi ötekileştirmeden yeniden kucaklamak lazım.

      CHP’ye gösterilen hoşgörü neden Kürt kökenli vatandaşlarımıza gösterilmiyor bunu irdelemek gerekmez mi? Ülkeyi bir bütün görüyorsak herkesi kucaklamak durumundayız. Bu sahada bir siyasi değişikliğe ve tutuma yönelinmesi MHP açısından daha iyi olacaktır.

      Gelelim Aksaray’a, 10 yıl aradan sonra bir Milletvekili çıkarmak yeterlimi yeterli değil. Bunu bir zafer olarak görmek kendimizi yanıltır. Aksaray’da geçmişte en güçlü parti durumunda iken neden bir Milletvekili çıkarıldığına sevinildiği ise ayrı bir tartışma konusu.

      Genel olarak başarı elde edilemeyen bir seçim sonucundan başarı söz edilemez. Başarı genel olmalı ve iktidara yürümelidir. Ama maalesef MHP bu seçimlerde de yeterli başarıyı gösterememiştir.

      Aksaray’daki başarının çıtası Rıfkı Karabatak’la başlamıştır. Mahalli seçimlerde elde edilen oylar ise bugün 2 bin civarında düşmüş görünüyor. Ama şu da bir gerçek ki Aksaray’da eğer 4 milletvekili olmuş olsa idi bugün MHP 2 Milletvekili elde etmiş olacaktı.

      Turan Yaldır ve İl Başkanı Ayhan Erel ise seçim sürecinde öyle bir seçim kampanyası yürüttü ki, sanki Milletvekili seçimi değil Belediye seçimi şeklinde kampanya yaparak genel olarak mahalli hizmetlerle Ak Partiye vurdular.

       Her hâlükârda bir Milletvekili görülen MHP de aslında emanet oyların sayısı az değildir. Ak Partinin yanlış aday tespiti MHP yaradı diyebiliriz. Bunun dışında ise Ak Parti karşıtı olan bir kısım CHP liler de MHP’yi tercih etmişlerdir. Bunu nereden bildiğimize gelince konuştuğumuz bazı seçmenler açıkça itiraf etmektedir.

      Ama şu bir gerçek ki, bundan sonra her hâlükârda artık Aksaray’da MHP’nin bir milletvekilinin olduğunu kabul etmek lazım. Turan Yaldır kardeşimizin artık yolu açılmış ve bir süre Milletvekili olacağı görülmektedir.

       Kendisi de güzel bir kampanya sonucu seçildiği halede hala vatandaşa teşekkür ziyaretlerinde bulunmaktadır. Buda kendisine iyi bir avantaj sağladığı kanaatindeyim.

      Ak Parti vekilleri ise bir iki kasabaya gidip geldiler. Ardından da Ankara’nın yolunu tuttular. Asıl bu ziyaretleri yapması gerekenler ise Ak Parti Milletvekilleri olması gerekirdi. Ama tam tersini görmek belki de pişman olan Ak Partilileri üzmüştür.

     Uzun lafın kısası MHP 10 yıldan sonra ilimizde bir Milletvekili çıkararak başarı elde etmiş görünse de MHP ülke genelinde başarı gösterememiştir. Onun içinde belli söylemlerden çıkarak her kesimi kucaklaması gerektiğini düşünüyorum.