-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Sultanhanı ilçeliği hak ediyor mu?

03 Şubat 2015 - 13:58

Yazımın başlığının cevabını vermem gerekirse evet hak ediyor. Coğrafi yapısı, ekonomisi, tarım ve hayvancılığı yanında Aksaray-Konya yol güzergâhı üzerinde olması Sultanhanı’nın ilçe olmaması için hiçbir neden yok. Nüfusuna baktığımızda zaten nüfusu mevcut 4 ilçemizin nüfusundan büyük. 10 binin üzerine çıkan bir nüfusa la şehirleşmesi ile zaten bu Beldemiz bir ilçe konumundadır. Bir eksiklikleri var oda Kaymakamlarının olmaması.

İç Anadolu’nun en büyük Kervansarayını içinde barındıran bir kasaba turizm olarak da bir potansiyele sahip. Türkiye’de bu kadar nüfusa sahip olup da ilçe olmayan bir yer yok. Seçim öncesi bu konuda Sultanhanı el birliği ile bir olup bazı yerleri zorlamalılar. Zorlamazlarsa ilçelik gelmeyecek gibi görünüyor, bazen verilen sözlerde yerinde kalıp gidiyor. 

Sayın Başbakan Davutoğlu Sultanhanına geleceği konusunda söz vermiştir. Geldiğinde Sultanhanın da ikamet eden herkes birlik olup Sayın Başbakandan ilçelik sözü almalılar. Bu kadar yüksek nüfus ve araziye sahip olan bir kasabanın ilçe olmaması üzücüdür.

Pazar günü tatil demeden Sayın Başkan Fahri Solağın daveti üzerine düzenlediği halk toplantısına katıldım. Sayın Solak burada bir yıl içinde yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı buna geleceğim. Ama vatandaşın ve Başkanın hedefinde ana konu ilçelikti. Herkes ilçe olmaya kilitlenmişti, hem de yıllardır bunu bekleyenlerin sayısı az değildi.

Aslında ilk il olduğumuzda yani 1999 yıllarında ilk ilçe olacaklar içinden idi. Nedense Sultanhanı burada yanlış bir tercih yaparak mahalli seçimlerde muhalefet partisini kazandırması sonucu rahmetli Raşit Daldal ilçeliği Sultanhanına verdirmedi. Bir nevi bu kasabamız cezalandırılmış oldu. İktidar partisinden yana Sultanhanı tercihini kullansa idi bugün ilçe idiler. Umarım bu cezayı Ak Parti hükümeti Sultanhanı üzerinden kaldırır diye düşünüyorum. Bu arada gelelim Sayın Solak’ın meydan konuşmasına.

Tarihi Kervansaray önünde düzenlenen etkinlikte toplanan belde sakinleri ellerinde "4 İlçeden daha büyüğüz, İlçe olmak istiyoruz" yazılı pankartlar taşırken renkli görüntüler oluşturdu.

Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, İlk Halk Meclisi ile birlikte Kervansaray önünde toplanan belde sakinlerine göreve geldikleri günden bu yana 11 ay geçtiğini belirterek 11 aylık süreçte yaptıkları çalışmaları anlattı. Başkan Solak; " Seçildiğimiz günden bu yana dur durak bilmeden Sultanhanı beldemizin menfaatleri için çalışıyoruz. Birçok kesim "Başkanım çok geziyorsun" şeklinde serzenişte bulunuyor. Evet bir bakıyorsunuz Ankara 'dayım bir bakıyorsunuz Şanlıurfa, Edirne'deyim. Bu yoğun gezi programlarımızın tek bir amacı var oda beldemizin ilçe olma hakkını kazanmak. Bu gezilerde hazırladığımız dosyaları ilgili Bakanlarımıza, bakan yardımcılarımıza ve müsteşarlara sunuyoruz" dedi. 

Solak, beldemiz bu gün Türkiye deki birçok ilçeden daha çok nüfusa sahip ve Türkiye de nüfusu 600 kişi olan ilçeler var. İlçe olmanın örneklerine göre tüm esaslarını kendisinde toplayan beldemizin hakkı ilçe olmaktır. Sultanhanı ilçe olmayı hak etmiştir. Beldemiz ilçe olmadığı için birçok haklardan mahrum kalıyor. Beldemize gelen başta Başbakan yardımcısı Bülent Arınç olmak üzere birçok bakanımız ve hatta Başbakanımız bize ilçe olma sözü vermiştir. Biz şimdi buradan sayın bakanlarımızın ve hatta Sayın Başbakanımızın hakkımız olan ilçe olma sözünü tutmalarını bekliyoruz dedi.

Aksaray' da ki dört ilçenin nüfusundan daha çok nüfusa sahip olduklarının da altını çizen Solak," beldemizde Eğitim Öğretim gören öğrenci sayımız bile birçok ilçenin nüfusundan fazladır. 25 yıldır ilçe olmak için verdiğimiz mücadelede biz bu dönem artık bir sonuç bekliyoruz ve bunun için yediden yetmişe hepimizin kenetlenerek sesimizi her alanda duyurabilmek için hep birlikte var gücümüzle çalışmamız gerektiğini belirtmek istiyorum” dedi.

Seçmenleri tarafından alkışlarla destek verilen konuşma büyük ilgi gördü. Bizimde temennimiz bu güzide Beldemizi ilçe olarak görmek. Bana göre Sultanhanı ilçeliği çoktan hak etmiş durumdadır, sadece tabelası eksik.