-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Ziraat odasında seçim son buldu

02 Şubat 2015 - 14:05

Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı seçimi nihayet son buldu. Seçimin son bulmasına da en çok sevinenlerden biriside benim. Seçimin içinde olmadığım halde zaman zaman benim şahsımın da gündeme gelerek eleştirilmem beni çok üzmüştü. Benim işim Gazetecilik ve Televizyonda Genel Koordinatörlüğün dışında program yapmak. Programımıza çıkan hiçbir kimseye taraf olmayız ve yorum yaparak destek mesajcı vermeyiz. Ama ne hikmetse bizimle iletişim bile kurma gereği duymayan insanların ileri geri konuşması beni şahsen üzmüştür.

    Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ile çok samimi olmam ve hatta hısım bağım olmasına rağmen ne çalışmalarına katıldım ve ne de gezilerine. Sadece genel olarak verdiği yemeğe diğer gazetecileri davet ettiği gibi benide davet etti katıldım.

      Bu katılımda gördüğüm manzara karşısında bir yazı yazdım. Seçimle ilgili ne tahmin yaptım ne de bir rakam verdim, sadece Emin Koçağın bu işi bitirdiğini yazdım. Gördüğüm manzara bunu gösteriyordu, ben gördüklerimi yazmak durumunda idim. Bu yazımdan sonra bugüne kadar uzun zamandır görmediğim selam vermeyen ve arayıp sormayan bazıları beni arayıp tehditkâr söylemleri ve benle hemşeri olduklarını kendilerini desteklememi istemeleri gerçekten çok üzücü idi. Ben bölgeciliğe ve ayrımcılığa çok karşı olan bir insanım.

Ben seçimde zaten alenen taraf olmadım ki, bana gelip benle program istediler de çıkmadım mı? Ben Kadir Eseri bir sefer gördüm ve kendisi ile en ufak bir problemim zaten olmadı olamazda. Bir sefer 10 dakika ziyaret görüşmesinde kimse hakkında detaylı bilgiye ne kadar sahip olursunuz anlamadım. Onlar benim hakkımda nasıl bir detaylı bilgiye sahip oldular anlamış değilim. Ben işimi yaparken herkese aynı mesafede olduğumu bilmeliler.

     Seçimle ilgili bire bir görüşmelerde sonuç ne olur diye soranlara 100 civarında oyla seçimi Emin Koçak alır demişimdir. Dediğim gibi seçim günü Sultan hanındangelirken de meslektaşlarıma aynı sonucu söyledim ve söylediğim gibi seçim sonuçlandı.

    Aslında Ziraat Odası Başkanlığı seçimi hiçbir zaman bu kadar çekişmeli ve gündemi meşgul etmedi. Öyle bir seçim süreci yaşandı ki, sanki Milletvekili seçimi yapılıyormuş gibi oldu. Hatta Milletvekili seçimlerinde bile böyle çekişme görülmedi diyebilirim.

     Ben Sivil Toplum kuruluşlarının son dönemlerdeki seçimlerinin bu kadar çekişmeli ve hararetli geçmesini şuna bağlıyorum. Sivil Toplum kuruluşları eskiden bu kadar şov yeri olarak kullanılmaz, basında zırt pırt yer almazlardı. Kendi alanları ile meşgul olur o alanın dışına çıkmazlar kendi üyelerinin problemleri ile meşgul olur çözüm ararlardı.

     Şimdi bakıyorsunuz kendi alanları ile de başka konularla da sanki Milletvekili yada hükümetin bir parçasıymış gibi her alanla ilgilenince dışardaki insanların dikkatini çekmeye başladı. Dolayısı ile burada ne var diye bu şovlara vatandaşta ortak olmaya başladı. Bunu derken bütün sivil toplum kuruluş Başkanlarını kast etmiyorum, herkes kendisini bilir.

     İşin bir başka tarafı ise bazı sivil toplum kuruluşları kendi meslek gurubu dışında başka sivil toplum kuruluşları seçimlerine müdahil olmaya başladılar. Buda her ne kadar ilgi çekmiyormuş gibi görünse defevkalade ilgi çekmektedir. Başkasının seçimine müdahil olanlar bu sefer kendi seçimlerini yaşarken müdahil olduğu sivil toplum kuruluşu elbette bu sefer sana karşı olan tarafla senin seçimine müdahil oluyor ve ortam geriliyor.

      Herkes kendi işine baksa kendi meslek gurupları ile ilgilense daha iyi olur diye düşünüyorum. Koltuğuna bir dosya sıkıştırıp Milletvekillerini de aşarak önüne gelene dosya tutuşturursan siyasilerinde dikkatini çeker rahatsızlık verirsin. Bugüne kadar sayfalar dolusu dosyaları oraya buraya verdiniz ne sonuç aldınız? Bu işler ilimiz siyasileri ile istişare halinde tüm sivil toplum kuruluşları siyasilerle birlikte hareket ederlerse bir sonuç alınacağını düşünüyorum. Yoksa şov yapmak için basına çıkmak, internet sayfalarında boy boy boş resimler paylaşırsanız bunlar tepki topladığı gibi size karşı kıskançlık oluşturur.

     Dileğim bundan sonra sivil toplum kuruluşu seçimleri sertleşmeden didişmeden yapılır. Kırgınlık küskünlükten uzak bir şekilde yapılır, hep beraber kucaklaşılır. Burası küçük bir şehir her zaman yüz yüze bakacağız kırmaya dökmeye gerek yok. Ziraat Odası Başkanlığına yeniden seçilen Emin Koçak’ı da tebrik ediyor başarılar diliyorum.