-
H.AHMET ÖZDEMİR

H.AHMET ÖZDEMİR

'in Kaleminden...

OSMANLICA’NIN KAYBOLAN DEĞERİ ve ÖNEMİ

25 Aralık 2014 - 15:43

O yıllarda Osmanlıca ya verilen önem şimdikinden çok daha büyüktü. Şöyle ki  6 yaşındaki  çocuk Osmanlıcayı öğrenmek için okula giderdi , ama şimdi 80 yaşında olan bir kişiye versek o günkü Osmanlıcayı okuyamaz. Osmanlıca eğitimini düşünürken konuyu  bir bütün olarak ele almak lazım. Bu eğitim eskiye dönük, yeni nesil 20 yıl sonra tekrar Osmanlıcayı bilen yalnızca mezar taşlarını değil,tarihini ilk ağızdan Osmanlıca yazılı olan eserlerden öğrenen nesiller olacak.

Eski tarihini öğrenen bilen kişiler Kuran’ı  tozlu raflarından indirip önce kalplerine işleyip sonra ise devletin kanunlarında işlenmesini isteyecekler. Osmanlıca eğitimin altında yatan bu aslında, maksat bu olunca eğitimden korkanlarda bu yüzden korkuyorlar. Yani yeni bir Osmanlı nesli yetişecek diye. Buna tarihte  utanacağımız bazı araştırmalarda tanığız; örnek 1964 yılında ulusal bir gazete manşetinde “Türkiye’de çocukların %65’i geri zekalı” diye haber yapıyor devamıda şöyle :Türkiye okuma yazma sorununda dünyada %90 sorunlu ve dünya sıralamasında ise sonlarda yer alıyor. Osmanlıca bu kadar tartışılıyor da neden akıllara hiç İngilizce eğitim gelmiyor? 13 yıl okul eğitimimizde bir fiil ders olarak veriliyor fakat yinede çoğumuz okul bitince yalnız ismini nerelisin cümlelerinden başka bir şey öğrenemiyoruz.

Tüm  dünyada İngilizce zorunlu bir ders gibi hafızalarımıza kazındı. Oysa ki Osmanlı Devleti’nin 600 yıllık sürdürmüş olduğu hakimiyetini düşünürsek ;Osmanlıca ,Arapça ve Farsça hiçbir zaman dünya genelinde zorunlu bir ders olarak verilmemiştir. Ancak şimdiye kadar İngilizce ders yerine Osmanlıca ders verilmiş olsaydı ana dilimizi öğrendiğimiz için eskiye ait olan eserleri  özgün haliyle okuyup anlayabilirdik.  

Tarihimizde Osmanlı ve Endülüs Devleti tarihi eserleri ve kitaplarını ilk dilleri olan Osmanlıca, Farsça ve Arapça olarak okuyup anlayabilseydik ata yadigarımız olan eserlerle aya çıkardık.

 Bütün akli ve manevi değerlerimle ifade ediyorum ki bu karar Türk kültür, sanat,edebiyat,hukuk, siyaset vb. alanlarda büyük katkı sağlayacaktır. Dilerim ki yerinde yapılacak düzenlemelerde çok önemli olan bu  dil sorunu çözüme kavuşturulacaktır.

 

H.AHMET ÖZDEMİR