-
SOSYAL GÜVENLİK

SOSYAL GÜVENLİK

SGK KÖŞESİ...

SORU - CEVAP 1

22 Aralık 2014 - 05:24

SORU1-

6552 sayılı yasa kapsamında Yapılandırma devam ediyor mu? Süreleri hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP1-

Yapılandırma sürecinde SGK’ ya olan borçlar için başvuru süresi 2 Şubat 2015’ e kadar uzatıldı.

Süresi içinde gelir testi yaptırmayanlar 31.03. 2015 tarihine kadar gelir testine müracaat etmesi halinde süresi içinde gelir testi yaptırmış sayılıp Genel Sağlık Sigortası (GSS) tescili oluşturulur.

Genel Sağlık Sigortası Yapılandırma  son  müracaat süresi 30.04.2015 .

Genel Sağlık sigortası borçlarının   ödeme süresi   peşin ödemelerde 1 Haziran 2015’e, Genel Sağlık Sigortası (GSS)  dışındaki borçlar için de 2 Mart 2015 kadar uzatıldı.

 

SORU2-

Yurtdışı borçlanması nedir?6552 sayılı yasa kapsamında doğum borçlanması nasıl yapılmaktadır? 

Cevap2-

Türk vatandaşlarının yurt dışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşı iken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde, bu Kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesidir.

Borçlanma kapsamındaki süreler; yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerdir.

Doğum borçlanması hakkı 2 ‘ den 3’ e; doğum borçlanmasının üst sınırıda 6552 sayılı yasa ile 4 yıldan 6 yıla çıkmıştır. Ayrıca doğum borçlanması hakkı SSK sigortalı kadınların yanında Bağkur sigortalısı kadınlar ile memuriyete başladıktan sonra doğum nedeniyle ayrılıp bir daha memuriyete dönmeyen kadınlara da verilmiştir.

Doğum borçlanması emeklilik yaşına etki etmemektedir. Sadece emeklilik için gerekli olan prim ödeme gün sayısına borçlanılan süreler ilave edilir.

            Sigortalılık süresi ve yaşı tamamlayan ancak günü eksik olan kadın sigortalıların herbir çocuk için 720 gün, 3 çocuk için ise toplam 2160 gün erken emeklilik imkanı sağlamaktadır.

SORU3-

Kimler isteğe bağlı sigortaya başvurabilir?

Cevap3-

Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;

5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan,

 Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar,kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar  ve 18 yaşını dolduranlar isteğe bağlı sigortaya başvurabilirler.