-
Doç. Dr. İBRAHİM BAYKAN

Doç. Dr. İBRAHİM BAYKAN


ASIL MESELE

30 Ekim 2014 - 09:42

Sen gerekli önlemleri alma; Ermenek Kömür Ocağı faciası On Sekiz cana mal olsun; bunun adını da iş kazası koy. Hatta daha da ileri giderek işi kadere bağla ve fıtrata havale et. Olmaz beyler buna Allah razı olmaz; böyle düşünüyorsanız hiç merak etmeyin vebaliniz ve günahınız katmerleşir.

Bir işe başlarken her türlü önlemi alırsınız ama tüm bunlara rağmen beklenmeyen bir durum olur ve kaza meydana gelir. Bunun da adı iş kazası olur. Ben söylemiyorum istatistikler söylüyor iş kazalarında Avrupa’da birinci Dünyada üçüncüyüz. Bu ayıp bize yeter de artar bile. Tüm bunların altında yatan asıl mesele; insana verilmeyen değer ve işsizliktir. Çocuk yaparken bile birçoğumuz şunu demiyor muyuz? Üç tane çocuğun olsun; birini yel alır, birini sel alır kalan biri de sana kalır. Bana Ülkende neler ucuz diye sorsalar hiç tereddüt etmeden insan emeği ve insan canı derim.

Maalesef her alanda olduğu gibi canlar ve mallar yitirilir; sorumlu ve yetkililer olay yerine koşar klişe ve beylik laflar yapılır, toplumun gazı alınır ve bir yenisi yaşanıncaya kadar unutulur; sonrası aynı tas aynı hamam. O;dillerinden düşürmedikleri her türlü önlem olaydan önce alınsa kötü mü olur?

İş kazalarının sorumluları ihmal yerine cinayetten yargılanmadıkça daha çok canlar gider. Sendikalar derseniz lay, lay lom. Ucu devlete dayanan sözde soruşturmalardan da şimdiye kadar bir şey çıktığını hiç görmedim. Sonuçta; ortada ne suç kalır ne de suçlu.

Medya ise; olayın nedenlerini ve sorumlularını sorgulayacağı yerde ölenlerin hayat hikâyelerini magazinleştirip neredeyse dizi yapacaklar. Ben içine ederim böyle medyanın. Tüm bu acı örnekleri gördükçe benim bu kazalara iş kazası demeye dilim varmıyor bu resmen cinayettir; varsa diyecekler; Allah şimdiden kabul etsin veya ıslah etsin.

Sevgi ve Saygılarımla