-
Doç. Dr. İBRAHİM BAYKAN

Doç. Dr. İBRAHİM BAYKAN


İŞ KAZASI MI YOKSA İŞ CİNAYETİ Mİ?

08 Eylül 2014 - 13:01

Bir işe başlarken her türlü tedbiri alırsınız ama tüm bunlara rağmen beklenmeyen bir durum olur ve kaza meydana gelir ve bunun da adı iş kazası olur.

Sen gerekli önlemleri alma hatta bu sonu olmayacak asansör kazasında insan ile malzemeyi aynı asansörde taşı on tane cana mal olsun bunun adını da iş kazası koy. Hatta daha da ileri giderek işi kadere bağla ve fıtrata havale et. 

Olmaz beyler buna Allah razı olmaz; böyle düşünüyorsanız hiç merak etmeyin cezanız katmerleşir. Ben söylemiyorum istatistikler söylüyor iş kazalarında Avrupa’da birinci Dünyada üçüncüyüz. Bu ayıp Türkiye’ye yeter de artar bile.

Tüm bunların altında yatan; insana verilmeyen değerdir. Çocuk yaparken bile birçoğumuz şunu demiyor muyuz? Üç tane çocuğun olsun; birini yel alır, birini sel alır kalan biri de sana kalır. Bana Ülkende ne ucuz diye sorsalar hiç tereddüt etmeden insan emeği derim.

 Neden mi? Sudan da ucuz tuzdan da.

İş kazalarının sorumluları ihmal yerine cinayetten yargılanmadıkça daha çok canlar gider. Bu da unutulur Soma gibi. İnşaat geçici durdurularak toplumun gazı alınmaya çalışılır bir süre sonra aynı tas aynı hamam. Olan garibanlara olur; suç yine birkaç firma sorumlusuna yüklenir Onlar da taşeronu suçlar sendikalar deseniz lay, lay lom. Ortada ne suç kalır ne de suçlu.

Medya ise olayın nedenlerini sorgulayacağı yerde ölenlerin hayat hikâyelerini magazinleştirip neredeyse dizi yapacaklar. Ben içine ederim böyle medyanın. Tüm bu acı örnekleri gördükçe benim bu kazalara iş kazası demeye dilim varmıyor bu resmen cinayettir; varsa diyecekler; Allah şimdiden kabul etsin.