-

YUNUS EMRE'NİN HOCASI TAPTUK EMRE TANITILACAK

Aksaray Taptuk Köyünde mezarı bulunan Yunus Emre’nin Hocası da olan Taptuk Emr’ye diğer illerdede sahip çıkma girişimlerinin önüne geçmek için çeşitli etkinlikler ve tanıtım yapılması için harekete geçildi...

YUNUS EMRE'NİN HOCASI TAPTUK EMRE TANITILACAK
23 Ağustos 2019 - 17:53


Aksaray Taptuk Köyünde mezarı bulunan Yunus Emre’nin Hocası da olan Taptuk Emre’ye diğer illerdede sahip çıkma girişimlerinin önüne geçmek için çeşitli etkinlikler ve tanıtım yapılması için harekete geçildi. 

Turizm ve Gençlik Spor Komisyonu ile AR-GE Komisyonunun 22.07.2019 tarih ve 01-03 sayılı raporları ile Yunus Emre ve Taptuk Emre’nin İlimizde olduğuna dair gerekli tanıtım ve diğer çalışmaların yapılması İl genel meclisinin son toplantısında görüşülerek karara bağlandı 

Taptuk Emre Türbesi, Tapduk Emre, 13. yüzyıl erenlerindendir. Hoca Ahmet Yesevi öğretisine bağlıdır. Orta Asya’dan gelen Sinan Efendi veya Ata Sinan adlı bir eren tarafından irşad edilmiştir. Anadolu’da Sakarya vadisindeki Karanlık Dere’de bugünkü Emrem Sultan Köyünde yaşamıştır. Alperenlerin önde gelenlerindendir. Burada bir dergâh kurarak müritlerine bir yandan manevi eğitim vermiş, diğer yandan da çiftçilik ve hayvancılık yaparak burayı üretim sahası hâline getirmiştir.

Aksaray ili Taptuk Köyü'nde bulunmaktadır: Taptuk Emrenin mezarı Aksaray İli’nin Ekecik Dağı yakınlarında bulunan Taptuk Köyü, Aksaray’ın 20 km. kuzeyindedir. Tapduk Emre'nin burada yatmasından ve zamanın onun tasarrufu altında olduğundan dolayı, bu adı almıştır.

Osmanlı arşiv kayıtlarında bulunan birçok belgede Tapduk Emre'nin mekânının burada olduğuna dair veriler mevcuttur. Arşiv kayıtlarında Tapduk Emre ile ilgili belgelerin çoğunda Tapduk Emre ve türbesi Aksaray ili Eyübeli (Ortaköy) ilçesi Oflagu (Tapduk) Köyü’nde göstermektedir. Kayıtlar 1500’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Bu belgelerin ışığında Tapduk Emre’nin, bugün Aksaray merkeze bağlı Tapduk Köyü’nde medfun olduğu bariz bir biçimde ortaya çıkmaktadır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum