-

AKSARAY EĞRİ MİNAREDE SON GELİŞME SEVİNDİRDİ

Aksaray İlinde Kızılminare camii olarak bilinen Eğri Minarede deformasyon izleme çalışmaları için düğmeye basıldı halkın merak ettiği konu aydınlığa kavuştu yakında iskeleler sökülecek.

AKSARAY EĞRİ MİNAREDE SON GELİŞME SEVİNDİRDİ
23 Kasım 2020 - 11:10
Aksaray İlinde  Kızılminare camii olarak bilinen Eğri Minarede deformasyon izleme çalışmaları için düğmeye basıldı halkın merak ettiği  konu aydınlığa kavuştu yakında  iskeleler sökülecek.

Aksaray ili, Merkez ilçesi, Çerdiğin Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kızıl Minare

1236 yılları arasında tesis edilmiş bir Selçuklu eseri olmasından dolayı yerli ve yabancı turistlerden oldukça ilgi gören tarihi bir yapıdır.

 

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Aksaray’ın geçmiş yıllardaki depremsel özellikleri dikkate alınarak atalarımızdan emanet bırakılan minarenin gelecek nesillere sağlam bir şekilde ulaşması temel amaç olarak belirlenmiştir.

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğüne atanan ve Aksaray’da bir dönem Aksaray Belediyesinde İmar müdürlüğü yapan Nurullah Osmanlı’nın  özel ilgi gösterdiği Aksaray’ı temsil eden ecdat yadigârı bir çok temel eser arasında önemli bir yeri olan Eğri minarenin İSKELELERİ YAKINDA KALDIRILACAK  ancak geleceğini ilgilendiren tarihi bir adım atıldı bundan sonraki süreçte deformasyona uğrayıp uğramayacağını bilimsel yollarla tespit etmek amacıyla yapısal takip yapılması için Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile anlaşmaya varıldı çalışma 1 yıl sürecek. Bu çalışmanın akabinde gerekirse güçlendirme projesi yapılarak uygulamaya geçilecek.

vakıflar tarafından koruma altına alınan Eğri Minareli Camii, aslına uygun bir şekilde onarılması için 10/03/2017 yılında restorasyona başlanmıştı. Restorasyon kapsamında cami içine yağmur sızıntıları olması sebebiyle cami üst örtüsü yenilenmiş, cami iç kısımlarında da sıva ve boyalar yenilenmiştir. Avlu kısmı kotları düşürülerek caminin çukurda kalması engellenmiştir. Cami cephelerinde bulunan derzler onarılmıştır. Cami ile ilgili restorasyon tamamlanmış ve ibadete açılmıştır. Restorasyon çalışmaları sırasında Minare için kurulan iskele yakın zamanda kaldırılacak

 

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan ününü renginden ve eğriliğinden alan Eğri (Kızıl) Minare, şehrin kuzeyindeki Çerdiğin Mahallesinde, Nevşehir Caddesi üzerinde uluırmak kenarında bulunmaktadır.

Aksaray şer’iye sicil defterinde yer alan bir berata göre Eğri Minare, Sultan I. Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. Yapı bu nedenle Keyhüsrev Camii Ve Minaresi adıyla da bilinir. Keyhüsrev, Sultan I. Alaeddin Keykubat’ın babasıdır. Keyhüsrev’in iktidar yılları iki ayrı dönemi kapsar: 1192-1196-97 ve 1204-1210-12. Keyhüsrev Camii geç dönemde, Eğri Minare ya da Kızıl Minare adı ile anılır olmuştur.

Bugünkü caminin yerinde ve yakınında sülün endamlı, muhteşem minareye yakışan bir cami bulunuyordu. Minareye yakışan, kubbeli, çinili yapı Aksaray’ın başka anıtları gibi bir depremde yıkılmıştır. Harap durumdaki Kızıl Minare Cami’si1883 yılında yıktırılmış ve yerine yenisi yapılmıştır. Temel kazısı sırasında üzerinde yazıt olan taş parçası bulunmuştur. Bir başka onarım sırasında da caminin ön cephe revakının altında biri büyük iki kitabe parçası daha bulunmuştur. İlk kitabede belirtilen H. 632 yılı Alaeddin Keykubat’ın iktidarda olduğu döneme işaret etmektedir. İkinci kitabe ise H. 1099/M. 1687 tarihlidir. Bu dönemde hükümdar olan Sultan IV. Mehmet zamanında cami onarılmıştır.

Yıllardır eğriliğinden dolayı endişe edilen ve neden eğri olduğu tartışılan Cami minaresinin ilk defa bilimsel araştırma yoluyla ele alınarak yeniden tarihi yolculuğuna devam etmesi sağlanacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum