-

AKSARAY VİLAYETİ FİİLEN 32 YAŞINDA

Aksaray’ın ilk Valisi Rıdvan Yenişen ’in Başbakan Turgut Özal, İç İşleri Bakanı Abdulkadir Aksu ve vilayetliğimizin 1. mimarı Mehmet Altınsoy’la ANAP Grup başkan vekili Raşit Daldal ile birlikte dönemin siyasileriyle mahalli yöneticiler ininde katılımıyla düzenlenen muhteşem bir törenle 15 Ağustos 1989 da görevine başlamasıyla 1933-89 arasında 56 yıl süren 2. ilçelik esaretinden 32 yıl önce fiilen kurtularak yeniden vilayet olduk.

AKSARAY VİLAYETİ FİİLEN 32 YAŞINDA
16 Ağustos 2021 - 00:01
Tarihin bizim için tekerrür etmemesinin olmazsa olmaz 1. çaresi 13 Ekim 1920 günü 1845-1920 arasında 75 yıl süren 1. ilçelik esaretinden Aksaray’ın kurtulmasını sağlayan 40 numaralı kanun Büyük Millet Meclisinde görüşülürken gündeme gelen, Ak Partinin ise 17 yıl 6 aylık sözü olan iki ilçelik esaretinin ana sebebi Aksaray-Ulukışla demir yolunun ve ardından ise  hükümetin 2023 vizyonu içinde olan Aksaray-Konya ve Aksaray-Nevşehir,Nevşehir-Kayseri demir yolunun hizmete açılması7/24 esasına göre 4 mevsim çalışacak milletler arası uçuşlara açık havalimanının planlanması ile  can damarımız olan E.90 Karayolunun Ankara-Niğde otobanından en az şekilde etkilenmesini sağlayacak tedbirlerin zamanında alınmasında.!!! 
 
  15 Haziran 1989 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen,21 Haziran günü ise resmi gazetede yayınlanarak resmileşen 3578 sayılı kanunun 2. maddesiyle 1933-89 arasında  56 yıl ilçelik prangasına çarptırılan Aksaray’ın bu hiç hak etmediği prangadan kurtularak il olmasını  sağlayan kanunun amir hükmü gereği ilk Valisi  Rıdvan Yenişen’in kanun kabulünden 2 ay sonra düzenlenen muhteşem törenle göreve başlamasıyla fiilen ilçelik esaretinden kurtularak 32 yıl önce fiilen il olduk.!!! 

DEMİRYOLUNUN GECİKTİRİLMESİ HİZMETİ ALANADA VERENEDE KAPANMAZ YARALAR AÇAR!!! 

 Aksaray’ın coğrafi konumu ve bu konumundan gelen jeo politik özelliğinin yanında Uluırmak’ın sağladığı avantajla yer yüzünde 11000 yılı aşan zaman içinde kesintisiz olarak meskun saha olma özelliğini koruması ve bu zaman içinde yer yüzündeki gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin en önemli yerleşim yeri olması ve bu geçmişinden gelen her türlü birikimle ilçelik esaretine çarptırılmasının asla ve asla doğru olmadığını belirten hemşerilerimiz bu gerçekler göz önüne alınarak bir daha asla ve asla buna izin verilmemesini bunun içinde ilçeliğe sebep olan olumsuzlukların zaman geçirilmeden bir daha buna izin verilmeyecek şekilde ortadan kaldırılmasını istediler.!!! 
 
   Bu konuda ilimiz Milletvekilleri İlknur İnceöz ,Cengiz Aydoğdu, Ayhan Erel, ve Ramazan Kaşlı ,Belediye başkanı Evren Dinçer, İGM başkanı Mehmet Tüzün ve tüm siyasilerle Meslek Odalarıyla STK yetkililerine seslenen hemşerilerimiz” Şunu hiç kimse unutmasın ki!  ilk defa 13 Ekim 1920 günü Aksaray’ın 75 yıl süren 1.ilçelik esaretinden kurtulmasını sağlayan 40 Numaralı kanun BMM’sinde görüşülürken dönemin Burdur milletvekili İsmail Suphi tarafından gündeme getirilen Ak Partinin ise 17. yıl 6 aylık sözü olan  Aksaray-Ulukışla demiryolunun geciktirilmesi hizmet alacak olan Aksaray ’ada,  bunu verecek olan hükümete de ve hükümeti oluşturan Ak Partiye de, ortağı MHP ’yede ülkemizin gelişmesine ve dolayısıyla da ekonomisine de de büyük yaralar açar.!!! 

   Bu hiç kimseye faydası olmayan aksine herkese tamiri mümkün olmayacak zararları olacak olan sıkıntıların oluşmaması için zaman geçirilmeden öncelikle ve ivedilikle toplam olarak 131 yıl süren iki ilçeli esaretinin ana sebebi olan Tren hattımızın hizmete açılması için zaman geçirilmeden bitim tarihide belli olacak şekilde ihalesinin yapılmasının sağlanması. 


    Hükümetin 2023 vizyonu içinde olan Aksaray-Konya ve Aksaray-Nevşehir ve Nevşehir-Kayseri demir yolunun da mümkün olan en kısa zamanda hizmete açılmasının yanında yılın 12 Ayı7/24 esasına göre  tüm hava şartlarında çalışan bir havalimanının planlanması ile  bizim ve bizimle birlikte güzergahında bulunan 7 ilçenin onlarca beldenin ve yüzlerce köyünde can damarı olan etrafındaki tesislerde 15000 kişinin çalıştığı  E.90 Karayolunun Ankara-Niğde Otobanından en az şekilde etkilenmesini sağlayacak tedbirlerin zamanında alınmasını sağlasınlar.” dediler.

(Haber araştırma belge ve bilgilerle fotoğraflar Gazeteci Ali Genç 

YORUMLAR

  • 0 Yorum