-

CHP İL BAŞKANI ERTÜRK 'TARİHİ CEZA EVİ BİNASI RANTA KURBAN EDİLMEMELİ'

Belediye Meclisinin 27.04.2020 pazartesi yapacağı olağanüstü toplantı için bu açıklamayı yapıyoruz.. Toplantı çağrı gündemini arkadaşlarımızla değerlendirdik, gündemde doğru bulduğumuz ve desteklediğimiz maddelerde var, Belediyenin kira alacaklarını ertelemesini ve Halk otobüslerine gelir desteği sağlamasını doğru buluyoruz ve teşekkür ediyoruz..

CHP İL BAŞKANI ERTÜRK 'TARİHİ CEZA EVİ BİNASI RANTA KURBAN EDİLMEMELİ'
24 Nisan 2020 - 10:32
TARİHİ CEZA EVİ BİNASI RANTA KURBAN EDİLMEMELİ

 

CHP İl Başkanı Ali Abbas ERTÜRK :

 

Belediye Meclisinin 27.04.2020 pazartesi yapacağı olağanüstü toplantı için bu açıklamayı yapıyoruz..

Toplantı çağrı gündemini arkadaşlarımızla değerlendirdik, gündemde doğru bulduğumuz ve desteklediğimiz maddelerde var, Belediyenin kira alacaklarını ertelemesini ve Halk otobüslerine gelir desteği sağlamasını doğru buluyoruz ve teşekkür ediyoruz..

 

Fakat bu maddeleri incelediğimizde meclisi olağanüstü toplantıya çağıracak kadar acil bir durum göremedik, Korona günlerinde Belediye Meclis üyelerini toplantıya çağırıp sağlıklarını riske atmak ne kadar doğrudur ?

 

Eğer bu toplantı mutlaka yapılacaksa sosyal mesafe kuralları ihlal edilmeden daha geniş bir salonda Atatürk Kültür Merkezinde yapılmalıdır

 

Bu basın toplantısını düzenleme nedenimiz Şifahane mahallesinde bulunan Cumhuriyet dönemi eseri olan eski cezaevi binasının yıkılarak Hakim ve savcılara lojman yapılması için emsal değişikliği yapılmasıdır..

 

Sayın Adalet Bakanı’na Belediye başkanına ve Komisyon üyelerine soruyorum :

 

                ⁃             Hakim ve savcıların lojman ihtiyacı olduğuna inanıyor musunuz ?

                ⁃             Hükümet iktidara gelir gelmez milletvekili lojmanlarını tasarruf sağlamak ve imtiyaz yaratmamak için satarken şimdi hakim savcılara lojman yapmak kamu kaynaklarını çar çur etmek değil midir ?

                ⁃             Mevcut Adliyeye binası fiziki koşullarının yetersizliğinden hizmet veremezken, yeni bina için ödenek ayrılmazken, lojmana nasıl kaynak yaratılacaktır.

                ⁃             Aksaray’da toplam 56 hakim savcı görev yaparken 200’ün üstünde konutun yapılacağı bir alan neden lojman olarak ayrılmıştır ?

                ⁃             Belediye emsal değişikliğini meclise getirirken kamu yararını gerekçe göstermiştir, Soruyorum kamu yararı bunun neresinde ? Adliye hizmet binası mı yapılıyor ? Vatandaşa bir yararı var mıdır ?

 Bu vesileyle Ak Parti’li MHP’li belediye Meclis üyelerine çağrıda bulunuyorum

Tarihi binayı ranta kurban etmeyin, kullanacağınız oylarla cumhuriyet dönemi eserinin yağmalanmasına müsade etmeyin

Cezaevi binası Azmi Milli, Valilik Binası, Aksaray İdadisi gibi tarihi bir döneme aittir, Cezaevi binası Sinop Cezaevi ile aynı döneme aittir ve Sinop cezaevi gibi korunmalı ve müzeye çevrilmelidir

Hakim ve Savcılara sesleniyorum : sizler  için yapılan hukuksuzluğa, tarihi eser talanına izin vermeyin, ve kabul etmeyin

 

Bu değişikliğin Belediye meclisinden geçmeyeceğini umuyorum, meclisten geçmesi durumunda ise konuyu yargıya taşıyacağımızın ve İdare mahkemesine iptal davası açacağımızın  bilinmesini istiyorum

Emsal Taşımak Doğru Değil

 

 

EMSAL TAŞIMA VEYA İMAR HAKLARI AKTARIMI NE DEMEK?

Belediye Meclis Üyesi : Tolga KARA

 

 Bir arsanın üzerinde yapılacak olan toplam inşaat alanına emsal denir. Örneğin bin metrekare arsada emsal iki ise iki bin metrekare inşaat yapılabileceği anlamına gelir. Emsal taşıma bu imar planı tadilatında nasıl yapılıyor? Parselin şuan ki durumunda imar planında rekreasyon alanı kat yüksekliği 6.50 emsali de 0,05 olan alan iken şifahane mahallesindeki bir parselden kat yüksekliği 15,50 emsalde 2,20 olarak taşınmaktadır.

Bu sayede iki yüzün üzerinde konut alanı açılmaktadır. Emsal buraya taşınmakla ne olacak?

Bu bölgede toplam inşaat alanı artacağı işçin nüfus artacak, buna bağlı olarak da sosyal donatı ihtiyacı artacak ve var olan yeşil alanın iptali ile yeşil alan ihtiyacı iki kat artacaktır. Yeni alt yapı ihtiyaçları doğacaktır. Aynı sokakta bulunan arsalarını maksimum 3 kat olarak kullanılabilen sokak sakinlerine büyük bir haksızlık yapılmaktadır. Mevcut planda rekreasyon kararı verilmiş alanı sözde kamu ihtiyacı adına kamu düzenini bozarak yerinden etmek ne kadar doğru?

Mülkiyeti Aksaray Belediyesi Ve TC Maliye hazinesi adına kayıtlı olan bu yer Aksaray halkı yararına kullanmak varken Hakim ve Savcılar adına lojman yeri olarak değerlendirilmesi kamu adına kayıptır. farklı kamu yararına çalışan örneğin sağlık çalışanları da veya sivil toplum kuruluşları da böyle bir talepte bulunduklarında Aksaray Belediyesi aynı hassasiyeti gösterebilecek mi? Veya bu şekilde alınan bir karar ileride farklı isteklerinde önünü açabilecek olması yapılan bu uygulamayı emsal gösterecek olması ileride daha başka sıkıntıları da beraberinde getirmeyecek mi?

 

 

TARİHİ DOKUYU KORUMAMIZ GEREKİYOR

İl Başkan Yardımcısı : Nazife Küçük

 

Aksaray’da  Tarihi Paşa Hamamı haricinde Osmanlı dönemi yapısı bulunmamaktadır. Selçuklu’ya ikinci başkentlik yapmış olmasına rağmen Selçuklu Dönemi eseri de çok fazla değildir. İç Anadolu’daki civar illere baktığımızda erken dönem Cumhuriuet yapıları şehrimizde önemli bir yer teşkil etmektedir. 16 yıldır AKP tarafgından yönetilen Aksaray Belediyesi’nde tarihi eser kıyımı en üst noktaya çıkmıştır. Selçuklu döneminin önemli eserlerinden olan köprüler restarasyon adı altında dönem özelliklerini kaybetmiştir. Tarihi konaklardan iki tanaesini restore eden belediye konaklarda dönem özelliklerine aykırı malzemeler kullanmıştır. En son tiyatro salonu olarak kulandığımız tarihi gazhane binasını sakil eklentiler ile bozarak kebap salonu yapmıştır.

 

1930 lu yılların başlarında Cezaevi olarak inşa edilmesi ve kendi adına kitabesi olması açısından tarihi bir özellik arz etmektedir.  birinci ulusal mimarlık akımı olarak da adlandırılan neo klasik Türk Uslübunda Sinop Cezaevi ile aynı dönemlerde özellikle cumhuriyetin erken yıllarında maliyeti düşürmek adına erken dönem Selçuklu eserleri içinde olan Aksaray’daki Selçuklu eserlerinin harabelerinden toplanan kesme taşlar ile bu bina inşa edilmiş dolayısıyla ceza evinin kendi tarihini yanı sıra bir başka tarihi de barındırma durumu söz konusue tarihi eser noktasındaki bir yapıyı iş makinalarını sokup yıkmak doğru olmasa gerek diye düşünüyorum. bu konuda Aksaray’da çok fazla yapımızın olmadığı göz önüne alınırsa oradaki yeşil olan içerisinde korunan bir tarihi doku olarak saklanırsa Aksaraya geleceğimize bir köprü olarak bırakılırsa kentimiz için daha iyi olacağını inanıyorum.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum