-

GÜNLÜK 39.24 TL NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ

İSTİHDAMA CİDDİ DESTEKLER Koronavirüs salgını sürecinde işçi ve işverenlerin iş ilişkilerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla pasif işgücü programları kapsamında yer alan Kısa Çalışma Ödeneği ile İşsizlik Ödeneği Aksaray’da yoğun ilgi gördü ve ödemeler başladı.

GÜNLÜK 39.24 TL NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ
28 Nisan 2020 - 14:28
İŞKUR, Kısa Çalışma başvurularını inceleyip karara bağlamak için 7/24 mesai yapıyor. Buna ilave olarak Kısa Çalışma Ödeneği ve İşsizlik Ödeneğinden yararlanamayan, ücretsiz izne çıkan vatandaşların ekonomik açıdan herhangi bir zorluk yaşamaması için önemli bir destek de Ücretsiz İzin desteğidir. Bu destekle Kısa Çalışma ve İşsizlik Ödeneğinden yararlanamayan veya ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımıza 3 ay boyunca aylık 1.170 TL kadar maaş desteği sağlanacaktır. İş ve Meslek Danışmanlarımız tarafından mesai mefhumu gözetmeksizin işverenlere geri dönüşler yapılarak kısa çalışma ödemeleri başladı. Gerek Kısa Çalışma Ödeneği, gerekse İşsizlik Ödeneği gerekse Ücretsiz İzin Desteği ile ciddi bir başvuru trafiği yaşanmaktadır. İşverenlerimizin verilen desteklerle istihdamı korumaları arzusundayız. Kısa süre içerisinde deneyimli personeline yeniden ihtiyaç duyacaklardır.

 

GÜNLÜK 39,24 TL DESTEK 



 

4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu ile getirilen geçici 24. madde kapsamında Ücretsiz İzin verilenler ile 15 Mart sonrası işten çıkarılanlardan işsizlik sigortası alamayanlara günlük 39.24 TL destek sağlanacaktır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından müjdesi verilen Ücretsiz İzin Desteği için işverenlerin ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin bildirimlerinin https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresinden başvuru gerçekleştirebileceklerdir. Halihazırda çalışanlar ve ücretsiz izne ayrılanlar ayrıca kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçiler için müracaatlar işverenler tarafından SGK'nın https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresi üzerinden gerçekleşecektir.

İşsizlik ödeneğine müracaat edip hak etmeyen vatandaşlarımızın ise yeni bir müracaata gerek kalmaksızın bizzat İŞKUR tarafından işlemleri gerçekleştirilecektir.

İşsizlik ödeneğine de müracaat etmemiş vatandaşlarımızda www.iskur.gov.tr adresinden veya e-devlet üzerinden müracaatları gerçekleştirerek bu destekten yararlanabilirler.

Ekonomi paketi kapsamında yapılan düzenleme ile ücretsiz izin verilenler ile 15 Mart sonrası işten çıkarılanlardan işsizlik sigortası alamayanlara ödenen tutar günlük 39,24 lira olarak belirlendi. 3 ay süreyle verilecek bu destek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından 6 aya kadar ihtiyaç halinde uzatılabilecektir.

 

İŞVERENLERİMİZ SGK’NIN İŞVEREN SİSTEMİNDEN MÜRACAAT EDECEKLER



 

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya bu sürede ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlara yönelik olarakta ücret desteği işverenlerimiz ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin bildirimlerini SGK'nın https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresinden Covid-19 Ücretsiz izin ekranını seçerek yapabilecektir. Ücretsiz izin işlemleri menüsünde ücretsiz izin desteğinden yararlanan işçileri listelemek mümkün olacaktır. 

Nakdi ücret desteğinden yararlanılabilmesi için ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin aylık bildirimler, “https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi” internet adresinden ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar işverenlerce yapılır. Bu şekilde bildirimi yapılan işçiler için ilgili aya ait Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde eksik gün nedeninin, “28-Pandemi Ücretsiz İzin” olarak seçilmesi gerekmektedir. b) 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi kapsamında verilen ücretsiz izin bilgilerine ilişkin işverenler tarafından yapılan başvuru ve güncelleme işlemleri, ücretsiz iznin uygulandığı ayı takip eden ayın sonuna kadar SGK’ya bildirilir. Ancak bu şekilde uygulamanın yürürlükte olduğu sürenin tamamlanmasından sonra izleyen ay sonuna kadar yapılan ve hak doğurucu nitelikteki başvurular en fazla bir önceki ay için yapılır.

c) Kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanlar için Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde bildirilmiş olan “18-Kısa Çalışma Ödeneği” gerekçesinin ikinci fıkradaki süreler içerisinde “28-Pandemi Ücretsiz İzin” olarak güncellenmesi ve işverenler tarafından birinci fıkrada belirtilen esaslar çerçevesinde ücretsiz izin başvurusunda bulunulması gerekir. 

ç) İşveren, Nakdi Ücret Desteğinin uygulama süresi kapsamında, ilgili ayda işçinin ücretsiz izne ayrıldığı gün sayısını, işçinin TC Kimlik Numarasını, işçinin IBAN numarasını ve cep telefonu bilgilerini SGK başvuru ekranı üzerinden bildirir.

Ücretsiz izin desteğine ilişkin olarak her türlü detaylı bilgiye ve uygulama usul ve esaslarına http://km.corpus.com.tr/MevzuatIcerik.aspx?id=0w1K2a063v1b1r0Y3B1D0p14302S3f3Q adresinden ulaşabilirsiniz.

 

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ AYIN 8’İNDEN İTİBAREN ÖDENECEKTİR.



 

15 Mart 2020’den sonra iş akdi feshedilen ancak işsizlik ödeneğine hak kazanamayanlara ücretsiz izin desteği sağlanacaktır. 15 Marttan sonra işten çıkarılan ve işsizlik ödeneğine başvurmuş olanların www.iskur.gov.tr  adresinden veya e-devlet aracılığıyla müracaat edebileceklerdir. Nakdi ücret desteği izleyen ayın 8’inden itibaren ödenecektir.

 

HAK KAZANMA ŞARTLARI

 

a) 17/4/2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılmak,

b) Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmamak,

c) Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak,

ç) SGK’ya 01, 04, 05, 06, 12, 14, 20, 29, 32, 35, 39, 52, 53, 54 veya 55 nolu belge türlerinden bildirilmiş olmak,

koşullarını birlikte taşımaları ve işverenleri tarafından 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında gerekli bildirimin yapılması halinde, 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi kapsamında ücretsiz izne ayrıldıkları süre kadar nakdi ücret desteğine hak kazanır.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

YORUMLAR

  • 0 Yorum