-

KOP KÖSİP 2022 ÇAĞRI PROGRAMI BAŞLADI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı KOP İdaresi Başkanlığı Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde; 2011 yılından bu yana sürdürdüğü Küçük Ölçekli Sulama İşleri desteklerine devam ediyor.

KOP KÖSİP 2022 ÇAĞRI PROGRAMI BAŞLADI
20 Eylül 2021 - 09:10
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, kısa adı KOP KÖSİP olan KOP Bölgesi Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı kapsamında 2022 yılı için proje tekliflerini almaya başladı. 15 Eylül-30 Kasım 2021 tarihleri arasında alınacak proje teklifleri proje.kop.gov.tr adresinden online olarak yapılabilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı KOP İdaresi Başkanlığı Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde; 2011 yılından bu yana sürdürdüğü Küçük Ölçekli Sulama İşleri desteklerine devam ediyor. KOP İdaresi, KOP KÖSİP kapsamında bir taraftan kırsaldan kente olan göçün durdurulması ve tersine göçün özendirilmesi, diğer taraftan ise mevcut su kaynaklarının tasarruflu kullanılabilmesi ve yeni sulu tarım alanları oluşturarak ürün çeşitliliği ve rekolte artışı ile gelir seviyesinin yükseltilmesini sağlamak amacıyla modern sulama sistemleri yatırımlarını destekliyor.  

“2011-2021 Yılları Arasında 884 KOP KÖSİP Projesi Hayata Geçirildi”

KOP İdaresi’nin Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı kapsamında hayata geçirilen akıllı ve tasarruflu sulama sistemleriyle bölge tarımına can suyu olmaya devam ettiğini vurgulayan KOP İdaresi Başkan Mahmut Sami Şahin, 2011 yılından bu yana uygulayıcı kuruluşlarla iş birliği içinde 884 adet sulama projesinin hayata geçirildiğini ifade etti. Bölge tarımının sürdürülebilirliğini sağlayarak ülkenin gıda güvencesine ve çiftçilerimizin istihdama katkı sağlamak amacıyla yürütülen KOP KÖSİP hakkında bilgi veren Şahin şunları söyledi:

“Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı ile kuraklığın olumsuz etkilerinin azaltılması, sulamada etkinliğin ve üretimde verimliliğin artırılması amacıyla KOP Bölgesi illerinde bulunan yer üstü ve yer altı suları kullanılarak yapılan bitki ve hayvan yetiştiriciliğinde suyun etkin ve verimli kullanımının sağlanması amacıyla, sulama işletmeciliğinde etkinliği artırıcı ve üyeler arasında adaletli dağıtımı sağlayıcı otomasyon sistemlerinin kullanıldığı modern basınçlı sulama sistemlerine sahip yeni sulama alanlarının tarıma kazandırılması, su israfına sebep olan salma sulama şebekesine sahip eski sulama şebekelerinin, yine otomasyona sahip basınçlı modern sulama tesislerine dönüştürülmesi ve hayvan içme suyu tesislerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz.”

“Kop Kösip İle Bölgeye 877 Milyon Tl’lik Dev Destek”


“KOP KÖSİP kapsamında 2011 yılından bugüne yaklaşık 877 milyon 600 bin TL ödenekle 884 proje hayata geçirilmiş olup; proje ile 36 bin hektar yeni sulama tesisi ve 95 bin hektar eski sulama tesisi rehabilitasyonu olmak üzere toplamda 131 bin hektar alan modern sulama sistemlerine kavuşturuldu. Ayrıca program kapsamında bölgemizde 58 adet Hayvan İçme Suyu (HİS) tesisi ile toplam 140 bin küçük ve büyükbaş hayvanın içme suyu ihtiyacı karşılandı. Kalkınmanın hızlanması için sadece KOP KÖSİP projeleri ile yeni sulama alanlarının sağlanması ve suyun tasarruflu kullanılmasıyla yetinilmedi, bu sulama alt yapısının üzerine çağın sunduğu imkânlar dâhilinde en yüksek katma değerin oluşturulması için bölgeyi kapsayan KOP TEYAP ve KOP Kırsal Kalkınma Programları uygulandı. Bu programlar doğrultusunda desteklenen projelerle özellikle arazinin parçalı olduğu dağlık-kırsal kesimde yaşayan insanımızın tasarruflu su kullanımına imkân sağlayan modern sulama sistemlerine kavuşması ve katma değeri yüksek ürünlere yönlendirilmesi ile birlikte bölgede ciddi bir tarımsal gelir ve istihdam artışı sağlandı. Bu vesile ile projelerin hazırlanmasından yürütülmesine emekleri bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın ilgili personeline, proje fikirlerinin oluşmasındaki katkılarından dolayı bölge Valilerimize ve bizlere bu projeleri uygulama imkânı sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’a teşekkürlerimi iletiyorum.”

“Başvurular KOP Proje Havuzu Sisteminden Yapılacak”

2022 Yılı Mali Destek Programları kapsamında finansman desteği sağlanacak projeler için “KOP Proje Havuzu Sistemi” oluşturulduğuna dikkat çeken KOP Başkanı Şahin, “Kırsaldaki en ücra yerleşim yerlerine ulaşılarak, beşeri ve doğal sermayeden etkin faydanın sağlanmasıyla insanımızın refahı artırılarak korunmayı hedefliyoruz. Sulama projeleri için Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat İl Özel İdareleri ile Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başvuru yapılabiliyordu. Bu sene Devlet Su İşleri 4, 5, 12 ve 18. Bölge Müdürlüklerinin de katılımı ile proje havuzumuz daha da güçlenecek. Özellikle gölet ve kaplı sistem sulaması ile yeni modern sulama tesislerinin çoğaltılması, mevcut salma sulama yapılan açık kanal şebekelerin modern basınçlı sulama şebekelerine dönüştürülmesi ile mera hayvancılığının su ihtiyacının karşılanmasına yönelik projelere mali destek verilecek. 15 Eylül Çarşamba günü başlayan başvurular, 30 Kasım Salı günü mesai bitimine kadar proje.kop.gov.tr adresinden online olarak yapılabilecek.” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum