-

PROF. MURAT KAYA, YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kaya, “2018 Yılı Genç Bilim İnsanı” ödülüne layık görüldü.

PROF. MURAT KAYA, YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ
26 Nisan 2019 - 10:30
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kaya, “2018 Yılı Genç Bilim İnsanı” ödülüne layık görüldü.

 

- Ödüller, İstanbul’da Düzenlenen Törende Verildi 

Bilim Kahramanları Derneği (BKD) tarafından verilen “2018 Yılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri,” İstanbul’da düzenlenen törende sahiplerini buldu. Seçici kurul, Temel Bilimler ve Mühendislik alanlarına katkıda bulunan, Türkiye’de bu alanların görünürlüğünün artmasına ve gelişmesine öncülük eden,bilimin toplum yararına kullanımına odaklanan,38 yaşın altındaki altı bilim insanını seçti. Bu kapsamda ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kaya, yaptığı başarılı çalışmalarla ödüle layık görüldü. Yüksek lisans ve doktora süresince sucul omurgasızların taksonomisi, ekolojisi ve moleküler sınıflandırılması üzerine çalışmalar yapan Prof. Kaya, doktora sonrası, malzeme bilimine biyolojik bir bakış açısı kazandırdı ve toplum yararına çalışmalara odaklandı.

 

- Prof. Dr. Murat Kaya’nın Çalışmaları Neler? 

Prof. Kaya, meyve ve sebzelerin raf ömrünü artırmak amacıyla biyolojik jel üretimi, böcek zırhından sağlıklı zayıflama ürünü, su yosunlarından üretilen selüloz nanofiberlerin esnek beton üretmek amacıyla kullanımı, sulardan ağır metal giderimi, bitki polenlerinin modifiye edilerek ilaç taşıyıcı kapsül olarak kullanımları, süngerlerden gözenekli mikro cam kürelerin üretimi gibi çalışmalar yapıyor. Prof. Kaya’nın SCI/SCI Expanded kapsamındaki dergilerde yayınlanmış 101 adet makalesi, 2 patent başvurusu, ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunulmuş çok sayıda bildirisi ve bu çalışmalarına aldığı bin 832 atfı bulunuyor. Kaya, halen, Amerika, Yeni Zelanda, Almanya, İspanya, Litvanya, Danimarka ve Letonya’dan bilim insanları ile ortak çalışmalar yürütüyor.

ASÜ’nün, pek çok bakımdan olduğu gibi akademik bakımdan da hızlı şekilde büyüyen bir Üniversite olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, “ASÜ büyük bir aile ve bu ailenin her ferdinin başarısı hepimizi gururlandırmaktadır. Sayın Hocamız Prof. Murat Kaya’yı çalışmaları ve aldığı ödül münasebetiyle tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum