-

TYANA'DA KAZI SEZONU BAŞLIYOR

Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar Beldesinde bulunan Tyana Kenti’ndeki kazı çalışmaları, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Doğanay Başkanlığında başlıyor.

TYANA'DA KAZI SEZONU BAŞLIYOR
17 Haziran 2020 - 11:17
2016-2019 yılları arasında Niğde Müzesi ile Doç. Dr. Osman Doğanay’ın bilimsel danışmalığında yapılan kazı çalışmaları, 2020 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aksaray Üniversitesi ortaklığında ve ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Doğanay kazı başkanlığında yapılacak. Covid 19 kapsamında alınan önlemler ışığında yapılacak olan kazı çalışmalarının ilk adımı temizlik ve çevre düzenlemesi olacak. İlerleyen zamanlarda, pandeminin de gidişatına göre alan çalışmalarının kapsamı genişleyecek. Tyana’nın tarihsel geçmişinin Hitit İmparatorluk Dönemi’ne kadar gittiğini, Helenistik, Roma ve Doğu Roma döneminde Güney Kapadokya’nın yönetim merkezi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Doğanay, kentin hem Kaisareia’ya, hem de Kilikia Kapılarına olan yakınlığından dolayı stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Tyana’da üç Roma, iki Doğu Roma Dönemine ait yapı bulunduğunu kaydeden Doğanay, “Roma havuz ve 1.7 kilometre uzunluğundaki su kemerleri, antik kentin zenginliğini gözler önüne sermektedir. Tyana, Doğu Roma Döneminde Hristiyanlık için önemli bir kent haline gelmiştir ve M.S. 324 yılında piskoposluk merkezi olmuştur. Aynı yüzyılda Fransa’nın Bordeux kentinden Kudüs Jerusalem’e uzanan Hacı Yolunun da Anadolu’daki duraklarından birisi bu kenttir. Ayrıca hem yaşamında, hem de ölümünden sonra pek çok kişiye ilham veren Tyana’lı Apollonius’un doğup büyüdüğü yer Tyana’dır” dedi.

 

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ise yapılacak kazı çalışmalarıyla çok önemli bir değerin tüm güzellikleriyle ortaya çıkacağını, bunun kültürel ve ekonomik açıdan ülkeye büyük kazanımlar sağlayacağını söyledi ve Doç. Dr. Osman Doğanay’ı tebrik ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum