-
ABDULLAH GÜDENDEDE

ABDULLAH GÜDENDEDE


Ağrılarla Yaşamak

28 Kasım 2016 - 16:07

Ağrı vücudumuzun dilidir. Doğumdan ölüme kadar olan süreçte ağrılar vücudumuzun sorunlarını ortaya koymadaki önemli şekli olmuştur. Ağrıların tedavisi içinse tarihin herdöneminde farklı yöntemler kullanılmıştır. Günümüze kadar gelen geleneksel yöntemlerde tekrar revaçta olsa da modern tıp yeni yöntemler geliştirmiştir.Ağrıların tedavisinde kullanılan yöntemler değişse de sorun benzerdir. Fiziksel sağlık sorunlarında çözüm bekleyen rahatsızlıkların günümüzde artması ile bu konuda ağrı tedavisinde ve fiziksel olarak ortaya çıkmış rahatsızlığın çözümü için yoğun çalışmalar yapılmaktadır.

                Fiziksel sağlık sorunlarını diğer rahatsızlıklardan ayıran önemli farklar vardır. Bu farklar tedavide de önemli bir yere sahiptir. Ağrı oluşturan durum çoğu zaman kas iskelet sisteminin kendi arasındaki uyumun bozulmasıyla oluşur. Uyum sorunun devamlı olduğunda eklemlerde de sağlık sorunu oluşturur. Bu şekilde fiziksel anormallik düzeltilene kadar vücut sisteminin işleyişi aksayarak devam eder. Ağrı eksenli bir bakış açısıyla sorunu çözmek burada yetersiz kalır. Kas iskelet sistemindeki işleyişi tekrar normal haline döndürecek çözümler bulmak gerekir. Ağrı burada sistem işleyişindeki aksaklığı en başından bize anlatan mekanizmadır.

                Ağrının sebebi araştırılmadan susturulması ya da ağrıyla yaşamaya çalışmak fiziksel rahatsızlıklarda çözüm değildir. Ağrı bizim için en önemli sinyaldir. Ağrı oluşumu başladığına artık sistemde bazı yerlerin normalin dışında çalıştığını anlamış oluruz. Bilinçsiz şekilde kullanılan ağrı kesiciler günübirlik olarak ağrı üzerinde etkili olurlar. Ancak susturulan ağrı uyaranın haricinde vücuttaki dejenerasyonun devam ettiğini bilmemiz gerekir. Sonuç odaklı olmayan bir tedavi girişimi ile fiziksel problemi örtbas etmiş oluruz. Fiziksel sorun hala devam ederken biz ağrıyı baskılayarak sorunun büyüdüğünü hissedemeyiz. Dejenerasyonun artık ağrı kesicilerin yeteriz kalacağı bir hale gelmesiyle de tedavisi zor bir durum ortaya çıkmış olur.  Tedavisi geciken rahatsızlıklarda ağrı şikayetleri artık ağrı kesicilere cevap veremeyecek düzeye gelmiştir. Bu şekilde ortaya çıkan rahatsızlıklarda sonradan yapılacak tedavide de fiziksel sorunun iyi tespit edilmesi gerekir. Kas iskelet sisteminin iyi değerlendirilmesi ve meydana gelen rahatsızlığın ne düzeyde olduğunun ortaya konulması şarttır.

                Ağrı ile yaşamaya çalışmak doğru değildir. Ağrının ortaya çıkmasına sebep olan etmenlerin iyi araştırılması gerekir. Fiziksel sağlık problemlerinde ağrı çok önemli bir yere sahiptir. Ağrının oluşmasına sebebi acilen bulup bölgenin fiziksel olarak değerlendirilmesi yapılmalıdır. Fiziksel değerlendirme sonucu ortaya konan sorunların çözümü için hem günlük yaşamda bazı pozisyonlarda değişikliğe gidilmelidir hem de iyi bir tedavi uygulanmalıdır.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

                

YORUMLAR

  • 0 Yorum